1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vaalit saivat nuoret innostumaan politiikasta

Nuorten kiinnostus politiikkaan on kasvanut parissa vuodessa huimasti, selviää tuoreesta kyselystä. Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry:n kyselyssä 80 prosenttia nuorista ilmoitti olevansa ainakin jossain määrin kiinnostunut politiikasta ja yhteiskunnallisista aiheista. Kaksi vuotta sitten kiinnostuneiden osuus oli hieman alle 65 prosenttia.

Kotimaan uutiset

Allianssin puheenjohtaja Hanna-Mari Manninen uskoo, että nuorten kiinnostusta ovat lisänneet viime kevään eduskuntavaalit ja juuri käydyt presidentinvaalit. Manninen pitää merkittävänä myös sitä, että entistä useampi nuori ilmoitti kyselyssä pitävänsä äänestämistä kansalaisvelvollisuutena.

Nuoret arvioivat presidentti Tarja Halosen onnistuneen tehtävissään muita vaikuttajia paremmin. Kyselyyn vastanneista 65 prosenttia koki, että Halonen oli onnistunut tehtäviensä hoidossa hyvin tai melko hyvin. Halonen myös sijoittui nuorten luottamuslistan kärkeen: häneen luotti hyvin paljon tai melko paljon 75 prosenttia vastaajista. Seuraaviksi luottolistalla tulivat Yleisradion uutiset (72 prosenttia) ja vastaajalle läheinen poliittinen puolue (67 prosenttia).

Tarja Halosen seuraajalta Sauli Niinistöltä nuoret odottivat Halosta voimakkaampia kannanottoja ihmisoikeuksia ja demokratiaa loukkaavien maiden toimintaan.

Kyselyyn osallistui noin 1 150 vastaajaa, jotka olivat 16 - 29-vuotiaita. Kysely toteutettiin IRC-Gallerian ja Facebookin kautta 6. - 23. helmikuuta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi