1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Uusi hoitomuoto nivelsairauksiin

Tampereen teknillisessä yliopistossa on kehitetty ensimmäisenä maailmassa nivelten korjaukseen soveltuva biohajoava implantti. Niveltyyny tuo nyt uuden hoitovaihtoehdon vanhojen rinnalle.

Niveltyynyllä korjataan sormien ja varpaiden pienten nivelten toimivuutta, kerrotaan Tampereen teknillisestä yliopistosta. Biohajoavasta polylaktidikopolymeeristä valmistettu implantti asennetaan luiden päiden välisen nivelpussin sisälle. Implantti korvautuu vähitellen sidekudoksella. Luiden väliin muodostuu pehmytkudoksesta liitos, joka mahdollistaa nivelen normaalin käyttämisen.

Hankala nivelreuma

Nivelreuman ja nivelrikon aiheuttamia luiden nivelpintojen vaurioita on vaikea hoitaa, sillä nivelen rustokudos uusiutuu huonosti. Nivelvauriot vaikeuttavat liikkumista ja aiheuttavat kipua. Nykyään leikkaushoitona käytetään yleensä pysyviä implantteja tai luudutusta.

Implantti korvautuu sidekudoksella

Niveltyynyllä on pysyviin implantteihin verrattuna useita etuja. Leikkausvaiheessa potilaan luukudos säilyy vaurioitumattomana, ja tyyny sekä muodostuva kudos vähentävät luiden hankauksesta aiheutuvaa kipua. Uudella tavalla hoidettu nivel on myös kestävä. Yliopiston mukaan potilaiden kokemukset implantista ovat olleet myönteisiä.