Oleskelu- ja turvapaikanhakijoiden määrä vähentynyt

Oleskelu- ja turvapaikanhakijoiden määrä väheni viime vuonna. Suomesta haki turvapaikkaa yhteensä 3 088 henkilöä, joka on noin neljännes vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kotimaa

Myös oleskelulupaa hakeneiden määrä laski edellisvuoteen verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Suomesta haki oleskelulupaa vuonna 2011 yhteensä 23 664 henkilöä EU-maiden ulkopuolelta, mikä on noin neljä prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Oleskeluluvan sai neljä viidestä hakijasta. Oleskelulupia myönnettiin eniten perhesiteen, työn ja opiskelun perusteella. Suurimmat oleskelulupien hakijaryhmät olivat venäläiset, somalialaiset, kiinalaiset ja intialaiset.

Turvapaikanhakijoista noin kolmannes sai myönteisen päätöksen viime vuonna. Turvapaikka myönnettiin yhteensä 1 271 hakijalle.

Eniten turvapaikkaa hakivat edellisvuosien tapaan irakilaiset ja somalialaiset. Uutena kymmenen suurimman hakijaryhmän joukkoon nousivat syyrialaiset, joiden hakemusmäärät nousivat 62 prosenttia. Myös nigerialaisten ja valkovenäläisten hakemukset lisääntyivät selvästi.

Tämän vuoden alussa voimaan tullut lainmuutos, jonka mukaan luvan hakijan täytyy itse hakea oleskelulupaa, näkyy jo alkuvuoden tilastoissa.

- Alkukokemukset näyttävät siltä, että hakemusten määrät ovat hieman vähentyneet, mutta en vetäisi tässä vaiheessa mitään suurempia johtopäätöksiä siitä kuinka trendi jatkuu vuoden läpi. Muutoksissa on aina alkukankeuksia ja varmasti moniin nyt kohtuuttomilta tuntuviin tilanteisiin löydetään ratkaisuja, sanoo tulosalueen johtaja Pauliina Helminen Maahanmuuttovirastosta.

Lähteet: YLE Uutiset