1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ylimääräisenä päivänä jokin on nurinkurin

Tänään keskiviikkona vietetään karkauspäivää. Länsi-Euroopassa se on perinteisesti tunnettu päivänä, jolloin asiat ovat nurinpäin. Karkauspäivä muistetaan muun muassa uskomuksesta, että silloin naiset voivat kosia, eikä kosinnan kohde voi kieltäytyä. Vaihtoehtoisesti hän voi ostaa kosijalle hamekankaan. Karkauspäivä on tunnettu myös päivänä, jolloin kaikki epäonnistuu.

Kuva: YLE

Karkauspäivä on lisätty kalenteriin, sillä ajanlaskumme mukaan Maan pitäisi kiertää Auringon ympäri vuodessa eli 365 päivässä. Todellisuudessa Maalta kuluu kierrokseen kuusi tuntia pidempään kuin 365 päivää.

Tämän takia joka neljäs vuosi kalenteriin on lisättävä yksi ylimääräinen päivä. Aivan pian uutta muutosta ajanlaskuun ei tarvita.

- Siihen menee tuhansia vuosia. Vaikea sanoa millainen ajanlasku on käytössä 3 000 - 4 000 vuoden kuluttua, kertoo almanakkapäällikkö Heikki Oja Helsingin yliopiston almanakkatoimistosta.

Esimerkiksi egyptiläisillä oli kalenterissaan 365 päivää. Tämän laskuvirheen vuoksi vuodenajat siirtyivät vähitellen väärään paikkaan kalenterista katsottuna.

Rooman diktaattori Julius Caesar lisäsi kalenteriin karkauspäivän Rooman ajanlaskukaaoksen vuoksi. Näin syntyi juliaaninen kalenteri.

Paavi Gregoriuksen aikana juliaanista järjestelmää korjattiin ja tarkennettiin vielä lisää. Siksi nykyistä ajanlaskua kutsutaan gregoriaaniseksi. Gregoriaanisessa ajanlaskussa 400 vuodessa on 97 karkausvuotta. Juliaanisessa kalenterissa karkausvuosia on 400 vuodessa sata.