Kairossa pidätetty kiistää al-Qaida-yhteydet

Kairon lentokentällä keskiviikkona pidätetty egyptiläismies kiistää yhteytensä al-Qaida-terroristijärjestöön. Miehen mukaan viranomaiset ovat sotkeneet hänet terroristijohtajaan.

Ulkomaat

Muhammad Ibrahim Makkawi pidätettiin, kun hän saapui Pakistanista lähteneellä lennolla Kairoon.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n mukaan al-Qaida-johtaja Saif al-Adel on käyttänyt Makkawin nimeä yhtenä salanimistään.

Makkawin mukaan hän ei ole ollut missään tekemisissä terrorijärjestön kanssa vuoden 1989 jälkeen, eikä ole al-Adel. Makkawi kertoo saapuneensa Kairoon Egyptin Islamabadin-lähetystön myöntämillä matkustusasiakirjoilla.

Uutistoimisto AP:n haastattelema egyptiläinen turvallisuusviranomainen oli vakuuttunut Makkawin syyttömyydestä. Hänen mukaansa Makkawi on Egyptin armeijan entinen upseeri, joka liittyi 80-luvulla Neuvostoliiton joukkoja vastaan sotivaan ryhmään Afganistanissa.

Makkawi oli 90-luvulla etsintäkuulutettu Egyptissä epäiltynä yhteyksistä presidentti Hosni Mubarakia vastustavaan Jihad-ryhmään.

Al-Adel puolestaan on toiminut Osama bin Ladenin turvallisuuspäällikkönä ja vastannut al-Qaidan sotilasoperaatiosta. Al-Adelin oli hetken aikaa al-Qaidan johdossa bin Ladenin kuoleman jälkeen.

Al-Adel on Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n etsityimpien terroristien listalla ja hänestä on luvattu viiden miljoonan dollarin palkkio. FBI epäilee häntä yhteyksistä vuonna 1998 Keniassa ja Tansaniassa Yhdysvaltain lähetystöjä vastaan tehtyihin terrori-iskuihin.

Lähteet: AP, AFP, BBC