1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vaihda markat euroiksi vielä tänään

Piirongin laatikoissa pyöriviä markkoja voi vaihtaa euroiksi vielä tänään keskiviikkona. Suomen Pankki kehottaa vaihtamaan markkasetelit ja -kolikot euroiksi ensisijaisesti omassa pankkikonttorissa. 29. helmikuuta jälkeen markkoja ei enää lunasteta.

Kotimaan uutiset
Markat euroiksi vielä tänään 29.2.2012.

Suomen Pankin asiakaskassan edustalla Helsingissä on kiemurrellut tasainen parinkymmenen ihmisen jono aamusta alkaen. YLE Uutisten toimittajan mukaan paikalla on myös ollut numismaatikkoja, jotka ovat halunneet ostaa vanhoja markkoja "käypään hintaan".

- Eilen kävijöitä oli noin 400, tänään varmaan saman verran, arvioi johtava neuvonantaja Kenneth Sainio Suomen Pankista.

Sainio lupaa, että asiakaskassan ovi suljetaan tänään sitten, kun viimeinenkin jonottaja on saanut markkansa vaihdetuiksi.

Melkein kaikki pankit ottavat vastaan markkaseteleitä.

Markkoja voi lähettää myös omalla kustannuksella postitse Suomen Pankkiin. Keskiviikon postileima kuoressa riittää. Euromääräinen summa maksetaan lähettäjän pankkitilille. Postilähetyksiä on Kenneth Sainion mukaan saapunut Suomen Pankkiin tuhansia.

Suurin osa markoista muistoksi

Suomen Pankin mukaan lunastettavia markkoja on edelleen liikkeessä noin 1,66 miljardin markan arvosta. Valtaosa eli noin 740 miljoonaa on seteleitä.

- Pikemminkin 10 miljoonaa kuin 100 miljoonaa tulee nyt helmikuussa takaisin, Sainio arvioi.

Tammikuussa vaihdettiin kolme miljoonaa markkaa. Koko viime vuonna summa jäi kymmeneen miljoonaan markkaan.

Suomen Pankin lunastusvelvollisuus koskee kaikkia markkaseteleitä, jotka on laskettu liikkeeseen vuonna 1945 tai sen jälkeen sekä viimeistä kolikkosarjaa, joka oli käytössä ennen euron käyttöönottoa.

Lunastusvelvollisuus koskee myös vuonna 1989 ja sen jälkeen liikkeeseen laskettuja juhlarahakolikoita.

Markat ja juhlarahat lunastetaan nimellisarvostaan (5,94573 markkaa = 1 euro). Kannattaa huomioida, että joidenkin rahojen keräilyarvo saattaa olla nimellisarvoa suurempi.

Lisätietoja markkojen vaihtamisesta löytyy Suomen Pankin nettisivulta (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi