Seiniin silputtiin miljoonia markkoja

Eurokriisin aaltojen lyödessä korkeimmillaan puheissa alkoi vilkkua muistoja markka-ajasta. Mutta mihin käytöstä poistetut markat pantiinkaan? Ainakin muutamien oululaisrakennusten katoista ja seinistä löytyy vanhoja markan seteleitä kymmenien miljoonien arvosta.

Suomen markka
Rahasilppua
YLE

Oululaisella Club Teatrialla seinän punaisen maalin alta pilkottaa jotain sinistä. Lähemmässä tarkastelussa sininen silppu paljastuu kahdenkymmenen markan seteleiksi. Massasta voi muun muassa erottaa sanat "Suomen pankki".

- Tässä kohtaa on aita, ja ihmiset kulkevat ohitse, niin maali on rappautunut pois paljastaen setelit, kertoo Club Teatrian ravintolapäällikkö Pirjo Kumpumäki.

Setelit on ruiskutettu seinille lähes kymmenen vuotta sitten, kun Oulun Kaupunginteatteri muutti väliaikaisesti tiloihin. Setelisilppu on oivallinen akustiikan kannalta, ja sitä löytyy myös rakennuksen sisäkatosta.

Toimitusjohtaja Marko Ervasti Eko Rakennuspalvelu Oy:stä kertoo, että Teatrialle on ruiskutettu akustiikkavillaa, jossa on käytetty 50 ja 20 markan seteleitä. Seteleillä ruiskutettu pinta-ala on noin 500 m2 ja vahvuus 15 - 25 mm.

- Rahamäärää on vaikea arvioida, mutta oma arvioni on useita kymmeniä miljoonia markkoja, Ervasti pähkäilee.

Setelisilppua ympäri kaupunkia

Club Teatria ei suinkaan ole ainoa paikka Oulussa, jonka akustiikkaa on parannettu vanhalla rahalla. Setelisilppua löytyy myös entisen ravintola Otto K:n katosta. Paikalle valmistuu parhaillaan Omenahotelli.

- Lisäksi Pohjolan Sellueriste Oy:n tuotantopäällikön toimiston kattoon on ruiskutettu 50 markan seteleitä noin 10 neliön alueelle, Ervasti kertoo.

Club Teatrian ravintolapäällikkö Pirjo Kumpumäki myöntää, että ajatus markan seteleistä seinä- ja kattomateriaalina kuulosti aluksi hurjalta.

- Hyvä että materiaali saadaan hyötykäyttöön. Jos markka tulee takaisin, ei sieltä kyllä enää seteleitä liimaamalla saa kasaan, Kumpumäki nauraa.

Lähteet: YLE Oulu / Anna Keränen