Hyppää sisältöön

Tuhannet aloittavat vuoden 2012 pimeässä

Fortumin raivausryhmät pääsivät viikonloppuna perkaamaan sähkölinjoja hyvissä olosuhteissa. Silti vuosi vaihtuu tuhansilta varsinaissuomalaisilta ilman virtaa.

Sähköä ei tällaisille linjoille päästetä. Kuva: YLE

Lauantaina yli tuhat taloutta saatiin Varsinais-Suomessa sähkön piiriin. Lauantai-iltapäivän tilanne oli Fortumin mukaan se, että sähköttä oli vielä 4200 taloutta eli yli kymmenen tuhatta henkeä.

Fortumin mukaan useilla alueilla on syytä varautua siihen, että jännite saadaan verkkoon vasta alkuviikon päivinä.

Hankalia alueita on Somerniemessä, Särkisalossa, Pertttelissä, Kiskossa, Perniössä, Muurlassa, Yläneellä, Tarvasjoella, Mellilässä, Kemiön saaristossa ja Paraisilla. Varsinkin Somerniemi-Valkeaviita on vaurioiltaan erittäin hankala.

Sähköttömät taloudet ovat pääsääntöisesti syvällä maaseudulla, sähkölintojen latvuksilla. Näillä alueilla on totuttu tulemaan toimeen monenlaisissa olosuhteissa. Siksi sähköttömyyttä on osattu torjua monin konstein: ruoka kypsyy puuhellalla, pyykit pestään saunalla ja maitopurkit pidetään viileinä kuistin penkillä.

Myös monenlaisia virityksiä on rakenneltu elämää helpottamaan. Muurlalainen Kimmo Vuorinen parkkeerasi autonsa keittiön ikkunan viereen ja veti autoradion toisen kaiuttimen ikkunan raosta keittiön pöydälle. - Ja jos virta loppuu, niin sitten pitää ajella autolla pari kertaa pihan ympäri, hän jatkoi.

Kustaan kusipuu eli vain 150 vuotta

Tapanin myrsky valikoi kohteensa tarkasti. Missä oli avaraa kenttää lännen suuntaan, sieltä tuuli tuiversi ankarasti. Tällalisella paikalla Loimaalla seisoi myös 150-vuotias kuusivanhus, jota kyläläiset nimittävät Kustaan kusipuuksi.

Puu oli niin korkea, että sen latva erottui kilometrien päähän. Nyt siitä on enää metrin korkuinen kanto jäljellä. Isäntä Ismo Leino yrittää yltää käsillään kuusen ympäri, mutta ei onnistu. Kusipuun vierestä kaatui toistasataa muutakin jykervää puuta.

Kynttilän valossa

Eri puolille Loimaata sähköt on pitkälti saatu palautettua, mutta sähköttömiä saarekkaita Saviseudulta vielä löytyy. Mellilän Huovintien varrella osa asukkaista on ollut ilman sähköä Tapaninpäivän aamusta asti.

Tilanne kuitenkin tuntuu olevan tien varren asukkailla suhteellisen hyvin hallussa. Esimerkiksi Pertti Alho suhtautuu tilanteeseen rauhalllisesti.

- Tässä on kynttilän ja lyhdyn valossa oltu. Pakkanen tyhjennettiin kaverin pakastearkkuun Turkuun. Meillä on puulämmitys ja kantovesi, eli siihen ei sähköttömyys vaikuta.

Alho kertoo lukeneensa lehdestä, että ensi viikon alussa sähköt saataisiin takaisin.

- Onhan se sähkö hyvä olemassa, niin saatais vähän radiota ja telkkaria kuullostella. Kyllä tämä jo vähän pitkältä tuntuu körrötellä tässä kynttilän valossa pöydän ääressä, Alho naurahtaa.

Huumori alkaa loppua

Pertti Alhon naapurissa Kivimäellä sen sijaan huumori alkaa jo käydä vähiin. Juha ja Kirsi Kivimäen sähkölämmitetyn talon sisälämpömittari näyttää noin kymmentä astetta.

- Saimme perjantaina lainattua aggregaatin, jolla yhteen huoneeseen saamme hieman enemmän lämpöä. Siellä sitten oleilemme, Kirsi Kivimäki toteaa.

Kivimäen mukaan nuhaan sairastuminen on hyvin lähellä, mutta he ovat kuitenkin sinnitelleet kotonaan Tapaninpäivästä asti. Vain muutamia öitä he ovat viettäneet muualla.

- Meillä on koira, eikä sitä voi jättää. Vettä ja apua vaateidenpesuun olemme saaneet ystäviltä ja sukulaisilta. Onneksi meillä on kaasugrilli jolla olemme tehneet ruokaa, Kirsi Kivimäki kertoo.

Kuten varmasti moni muu, ovat Kivimäet soittaneet tilanteesta sähköyhtiölle. Kirsi Kivimäen mukaan kunnon vastauksia on saatu huonosti. Naapurille sähköyhtiöstä todettiin sähköjen palautuvan vuoden ensimmäisellä viikolla. Kivimäkiä myös huolestuttaa talon vesiputkien ja pattereiden kohtalo, mikäli lämpötilat laskevat kymmenen pakkasasteen tietämille.

- Ei tässä enää hirveän iloisella mielellä olla. Kyllä huumori alkaa hävitä. Jos viikon loppupuolelle menee, niin varmasti paljon aikaisempaa vihaisempia soittoja menee sähköyhtiölle, huokaa Kirsi Kivimäki.