Porokoirista koulutetaan monitoimikoiria

Pohjoisen porokoirille yritetään löytää uusia tehtäviä. Inarissa järjestetään porokoirille koulutusta, jossa koirille koetetaan opettaa nykyajan porokoiralle sopivia temppuja. Inarilainen Maisa Kantola haluaa, että puolitoistavuotias Yuki oppisi löytämään esimerkiksi loukkaantuneen poron.

lapinporokoira
Inarin koirat tervehtivät toisiaan koulutuksen lomassa.YLE

Inarilainen Maisa Kantola haluaa Yuki-koirastaan porokoiran. He ovat tulleet porokoirakurssille oppimaan uusia taitoja hakemaan neuvoja siihen kuinka koirasta voisi olla enemmän hyötyä poroelinkeinolle.

-Jos näkis että kiinnostaako koiraa tuo verijälki. Sitä olen suunnitelma, että harjoittelemaan sitä.

Mikäli Maisa ja Yuki eläisivät 50-vuoden takaista aikaa, ei tarvitsisi miettiä kuinka kouluttaa koiransa, koska koira oli luonnostaan poromiehen paras ystävä ja työkaveri. Mutta nykyisin moottorikelkkojen aikana ovat porokoirien paimennustyöt vähentyneet olemattomiin.

Koirakouluttajan ja Lapin 4H-piirin Tehoa poro- ja lammaskoiran työkäyttöön hankevetäjän Reija Aaltosen mukaan porokoiraperinteen elvyttämiseksi on alettu etsiä uusia töitä koirille, kuten loukkaantuneiden porojen etsiminen metsästä.

-Se on varsinki sulanmaan aikana, niin ei ihminen löydä niin hyvin kuin koira joka menee hajujen ja jälkien mukana.

Yukista jälkikoira

Kuinka sitten Yukin kävi. Alku meni toisiin koiriin tutustuessa ja omien käyntimerkkien tekemiseen. Koirakaverit osasivat kyllä ilmoittaa minkä laatikon alta herkut löytyvät. Ensimmäisellä kerralla Yuki vain ihmetteli koko touhun mielekkyyttä. Tämä oli tietenkin Maisa kantolalle pieni pettymys.

-Ei kyllä tuntunut yhtään, että Yuki luonnostaan seuraisi hajuja. Muut koirat kiinnostivat enemmän.

Tilanne muuttui kuitenkin kun Maisa ja Yuki pääsivät kahdestaan töihin, se rauhoitti Yukin. Kun koira löysi verijäljen niin sitten mentiin sinne minne pitikin.

-Olen hirmu onnellinen, että se haistoi jäljen ja löysi vielä sen koparan sen lumikasan takaa.

Lähteet: YLE Sápmi / Maiju Saijets ja YLE Lappi / Raimo Torikka