1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pizzat

Italian pizzassa ei hedelmiä näy

Pohjoisen pizzakulttuuri on kaukana välimeren perinteistä. Kankaanpäässä ravintolaa pitävän italialaissyntyisen Marco Capparellin mukaan esimerkiksi jauhelihaa ja hedelmiä ei pizzoissa kuuluisi käyttää ollenkaan. Raaka-aineiden lisäksi myös ruokailutavoissa on eroja. Italiassa pizza on sosiaalisen tapahtuman yhteydessä nautittava välipala, ei oikeata ruokaa, Capparelli toteaa.

Kuva: YLE / Juha-Pekka Inkinen

- Pizza on meille enemmänkin välipala, jolla nälkä lähtee hyvin. Se on osa sellaista sosiaalista tapahtumaa, että sitä syödään seurueessa tai ainakin pareittain. Kun esimerkiksi soppaa tai pihviä voi mennä syömään yksin, niin on äärimmäisen harvinaista, että mennään syömään pizzaa yksin.

Seurustelun yhteydessä tapahtuvaa napostelua kuvaa myös se , että pizza syödään Capparellin mukaan perinteisesti käsin.

- Haarukkaa ja veistä voi käyttää jos haluaa, samoin kuin pizzan reunatkin voi jättää syömättä. Se ei ole epäkohteliasta, mutta mielestäni reunat ovat osa pizzaa ja ne kuuluu syödä.

Capparellin mukaan tomaatti on yksi pizzan tärkeimmistä raaka-aineista.

- Tomaattikastike pitää tehdä tietyllä tavalla. Siinä ei käytetä pyreetä eikä tiivistettä vaan kastike tehdään oikeaoppisesti tuoreista tomaateista. Tomaatti ja juusto ovat sellaisia raaka-aineita, joita pizzassa pitää vähintään olla. Lisäksi käytetään tuoreita äyriäisiä, kasviksia ja ilmakuivattuja lihoja. Esimerkiksi hedelmiä ja jauhelihaa ei käytetä olleenkaan, Capparelli toteaa.