Korian sinisessä vedessä todennäköisesti elintarvikeväriä

Korian Napalla kaivoveden siniseksi värjännyt aine saattaa olla paikalliselta yritykseltä karannutta elintarvikeväriä. Laboratoriotulosten mukaan väriaine ei ole myrkyllistä glykolia. Siniseksi värjäytynyttä vettä havaittiin Korialla jo ennen joulua.

Koria, Kouvola

Kouvolan kaupungin ympäristötarkastaja Marleena Naukkarinen kertoo, että yksi kaivovedestä otettu vesinäyte on jo tutkittu.

- Siinä ei näytä olevan glykolia, mutta vedessä on sininen väri, jota ei kaivo- ja juomavedessä saa olla. Värin alkuperä on selvittelyn alla. Alustavien tietojen mukaan kyseessä olisi elintarvikeväri, Naukkarinen kertoo.

Värin alkuperästä ei toistaiseksi ole täyttä varmuutta. Naukkarinen kuitenkin epäilee, että aine on peräisin korialaiselta kemian alalla toimivalta Envion Oy:ltä. Yhtiöltä vuosi marraskuun alussa maastoon elintarvikeväriä, joka värjäsi ojia siniseksi. Envion ei toistaiseksi halua kommentoida asiaa.

- Sen verran läheisiä nämä tapahtumat toisiinsa on, että syy-yhteys on suhteellisen selvä. Ihan täyttä varmuutta ei ole, ennen kuin tulokset laboratorionäytteistä saadaan, Naukkarinen sanoo.

Napalla on voimassa juomaveden käyttökielto, joka koskee kaivosta otettua juomavettä. Käyttökielto on voimassa, kunnes laboratorionäytteet valmistuvat. Vettä ei myöskään suositella pesukäyttöön.

Kaivovettä ei saa juoda

Naukkarisen mukaan käyttökielto koskee tällä hetkellä 12 taloutta. Käyttökielto ei koske kiinteistöjä, jotka saavat vetensä kaupungin verkostosta.

- Juomavesikieltoa ei voida purkaa, ennen kuin saadaan täysi varmuus, onko kyse elintarvikeväristä vai kenties jostain muusta.

Kyseessä on pohjavesialue, joten ongelma saattaa levitä.

- Jos pohjaveteen pääsee pilaavia aineita, on aina vaara isommastakin laajenemisesta. Nämä määrät, mitä tänne ojaan joutui sadevesiviemärin kautta, ovat suhteellisen pieniä. Voi olla niinkin, että leviäminen ei ole kovin laajaa, Naukkarinen toivoo.

Asiaa tutkii konsultti yhdessä yhdessä ELY-keskuksen kanssa. Laboratoriotulosten odotetaan varmistuvan alkuviikon aikana.

Lähteet: YLE Kymenlaakso