Bongarille vuosi 2011 oli pöllövuosi

Vuodenvaihteessa lintubongarit nollaavat laskelmansa ja lähtevät sankoin joukoin liikkelle. Tammikuun alku on kemijärveläisen lintuharrastajan Pirkka Aallon mukaan yllättävän vilkasta lintumaailmassa ja harvinaisuuksiakin on bongattu niin Hangossa kuin Rovaniemelläkin. Viime vuoden bongarit tulevat muistamaan erinomaisena pöllövuotena.

luonto
hiiripöllö puussa
Pöllöillä oli viime vuonna mitä syödä ja etenkin hiiripöllöjen kanta on vahvistunut Lapissa.Pirkka Aalto

Vuoden vaihteessa liikkeellä olleet lintuharrastajat ovat tehneet havaintoja monista harvinaiusuuksista. Uudenvuodenpäivänä koko Suomen bongatuin lintu oli Hangossa viihtyvä kashmirinuunilintu.

- Lapin erikoisimmat talvivieraat löytyivät Rovaniemeltä, missä torin ympäristössä on jo useamman päivän ajan viihtynyt mustavaris ja Ahokankaantiellä talvehtii turkinkyyhky.

Lapin lintuharrastajille vuosi 2011 jäi mieleen ainakin erinomaisena pöllövuotena, Pirkka Aalto kertoo.

- Runsaslukuiset pikkunisäkkäät vahvistivat pöllökantaa. Etenkin hiiripöllöjen runsaus niin kesällä kuin pitkin syksyä ja talvea on ollut silmiinpistävää. Sarvipöllöt puolestaan hyödynsivät myyrätarjontaa muuttamalla keväällä Lappiin asti – siis selvästi normaalia levinneisyysaluettaan pohjoisemmaksi.

- Hyvän myyrä- ja sopulitilanteen ansiosta myös tunturipöllöjä pesi taas Lapissa. Erinomaisesta pöllöjen pesimävuodesta kertoi hyvin syksyinen helmipöllövaellus, joka olikin hurjin koskaan Lapissa havaittu. Parhaina öinä saatettiin yhdeltä paikalta rengastaa yli 30 pöllöä, mikä on kova tulos koko Suomenkin mittakaavassa.

Etelän lintuja harhautui pohjoiseen

Kulunut Lapin lintuvuosi jäi Pirkka Aallolle mieleen myös useista eteläisistä yölaulajista ja yöhuutajista eli rantakanoista.

- Muutamin paikoin havaitut viitakerttuset, pensassirkkalinnut ja luhtahuitit sekä Ranuan Portimossa nähty liejukana ovat meidän leveysasteillamme hyvin harvinaisia vieraita.

- Kesän hauskin pesimähavainto tehtiin puolestaan Ranuan Maurussa, jossa valokuvattiin hillareissun yhteydessä pari metsäautotiellä istuvaa haukkanuorukaista - ja samalla varmistettiin arosuohaukan pesintä alueellamme!

Loppusyksystä Aalto mainitsee pikkuvarpusten voimakkaan invaasion eri puolille Lappia. Aikaisemmin laji on pesinyt Lapissa vuosittain vain Pellossa ja Rovaniemellä, mutta syksyn ja talven mittaan pikkuvarpusia on havaittu useiden yksilöiden parvina aina Inaria ja Enontekiötä myöten, ja on aivan mahdollista että jo tulevana kesänä pikkuvarpusia pesii lähes koko Lapissa.

- Ikävämpi uutinen lintulautalintujen parissa oli puolestaan viherpeippoja tappavan trikomonoosi -loisen leviäminen ensi kertaa myös Lappiin.

Nunnatasku Lapin kuvatuin lintu

Harvinaisuusrintamalla tapahtui vuoden aikana paljon. Alkuvuoden erikoisuus oli maaliskuun lopulle asti Pellossa viihtynyt mustakaularastas. Toukokuun lopulla nähtiin Enontekiön Sotkajärvellä pilkkaniska ja kesäkuun alussa Inarin Kaamasessa Lapille uutena lajina ruostepääsky.

Pirkka Aalto kertoo, että syksyn mittaan Lapissa havaittiin peräti kahdeksan harjalintua ja kolme taigauunilintua, ja mustaleppälintujakin nähtiin vuoden mittaan kuuden yksilön verran.

- Eniten vipinää bongareihin saatiin kuitenkin vasta marraskuussa, jolloin Lapissa oleskeli samanaikaisesti peräti kaksi idänturturikyyhkyä, toinen Kolarissa ja toinen Pellossa. Ja varmasti vuoden katsotuin ja kuvatuin lintu - nunnatasku - löytyi Rovaniemen keskustasta.

Lähteet: YLE Lappi