1. yle.fi
  2. Uutiset

Lautakunnissa ei innostuta palveluverkkoselvityksen avaamisesta

Kouvolan kaupunginhallitus käsittelee maanantaina uudelleen viittä kaupungin palveluista tehtyä laajaa selvitystä. Tarkastelun alla ovat terveyspalvelut, kirjastot, museot, nuorisotoimi ja liikuntapaikat. Lautakuntien puheenjohtajat kertovat, että lisäsäästöpaikat ovat vähissä.

Kouvola
YLE / Raine Martikainen

Kouvolan lautakuntien puheenjohtajat eivät innostu ideasta avata kaupungin palveluverkkoselvitys uudelleen. Liikunta- ja nuorisolautakunnan puheenjohtaja Arto Sahamies sanoo, että ainakaan nuorisotyöstä ei voi tinkiä.

- Tässä ei tyhjää tai väljää ole. Jos ajatellaan vaikka vanhaa Kouvolaa, täällä on ollut monta nuorisotaloa eri puolilla kaupunkia. Nyt täällä on kaksi: Haali ja Lehtomäki.

Sahamiehen mukaan nuorisotalot ovat monelle nuorelle toinen koti.

- Jos nekin otetaan pois, nuoret jäävät omilleen, tyhjän päälle.

Sahamies ei koskisi myöskään liikuntapaikkaselvitykseen.

- Meillä meni aika pitkä aika ennen kuin saatiin edes selville kuinka paljon liikuntapaikkoja suuressa Kouvolassa on. Nyt meillä on käsissä tämä palveluverkko ja pitäisi miettiä onko siellä ainesta, joka voitaisiin saneerata pois, Sahamies linjaa.

Tuukkanen: Talous paikattava lainarahalla

Perusturvalautakunnan puheenjohtaja Minna Tuukkanen ei innostu ajatuksesta yhtään Sahamiestä enempää. Tuukkanen kertoo, että vuosi takaperin tehty palveluverkkoselvitys on laadittu tarkasti ja harkiten.

- Siitä on käyty laaja kuntalaiskuuleminenkin ja sen pohjalta on koko tämä Ratamo-keskus lähtenyt liikkeelle. Tuntuisi hullulta, että se ei olisi enää käyttökelpoinen.

Tuukkanen muistuttaa, että palveluverkkoselvityksessä esitetty uusi järjestelmä säästäisi rahaa. Henkilöstömenoja olisi vuositasolla kuusi miljoonaa vähemmän. Tuukkanen ehdottaakin, että rahaa taloustilanteen paikkaamiseen otettaisiin lainaamalla.

Kirjastojen tilalle kirjastoautoja?

Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan puheenjohtaja Päivi Kossila ymmärtää tinkimistarpeen. Palveluverkkoselvityksen esityksessä museoiden määrää karsittiin rajusti. Kaupunginmuseo, Elimäen kotiseutumuseo ja Valkealan puotimuseo saivat jäädä, muut ehdotettiin lakkautettavaksi.

- Tästä ei kyllä enää voi tinkiä. Museoiden osalta tämä on aika selkeä ja radikaali ratkaisu.

Kirjastojen määrää Kossila sen sijaan on valmis tarkastelemaan uudestaan.

- Toki täytyy muistaa, että nämäkin palvelut ovat korvattavissa, myös kirjastoautojen kapasiteettia lisäämällä, Kossilla kertoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Jaakko Mäntymaa

Lue seuraavaksi