Vekselikierteestä pikavippikierteeseen

Hädänalaisten ihmisten rahahuolilla keinottelua on ollut kautta ihmiskunnan historian. Maakuntaradion päällikkö Päivi Kuisma pohtii suunvuorossaan keinottelun nykyisyyttä.

Suunvuorot
YLE Lahti

Röyhkein esimerkki rahahuolilla keinottelusta tulee Heinolasta.

Kaupunkijuoruissa ei ole mikään salaisuus, että muutama parkkiintunut hyväksikäyttäjä ajattaa korviaan myöten velkaantuneita asiakkaitaan niin sanottuna tilipäivänä pankkiautomaatille, tyhjentää asiakkaan pankkitilin vanhojen velkojen lyhentämiseksi, ostaa rahalla kenties ruokaa, mutta ainakin juomaa niin, että asiakas on muutaman päivän ymmärrystä vailla.

Seuraavaa tiliä odotellessa asiakas juo ja ehkä syökin velkojiensa piikkiin ja korkea korko juoksee.

Heinolan poliisi on onneksi viimein puuttunut rikolliseen toimintaan ja saanut jossain määrin selvitettyä hädänalaisten ihmisten vuosia jatkunutta piinausta.

1970-luvulla, kun maalta muutettiin suurin joukoin kaupunkiin ja vielä pitkään sen jälkeenkin, rahattomat ja pienellä palkalla elävät ihmiset rahoittivat pakollisia hankintojaan tuon ajan pikavipeillä eli vekseleillä.

Monessa perheessä muistetaan vekselikierre, johon jouduttiin, kun rahaa lainattiin vekselillä vekselin päälle.

Laina piti maksaa pankille takaisin parin viikon kuluessa. Rahattomalle takaisinmaksu onnistui yleensä vain ottamalla uusi vekseli.

Maksukyvyttömät ihmiset olivat tuolloin vekselikierteessä niin kuin moni tämän päivän luottoyhteiskunnassa elävä ihminen on pikavippikierteessä.

Kierteeseen saattaa joutua ilman, että on holtiton tai edesvastuuton, niin kuin köyhät ihmiset kategorisesti luottoyhteiskunnassa luokitellaan.

Ennen aikaan vekseleissä, niin kuin nyt pikavipeissä, lainanhoito- ja maksuhäiriön kulut olivat karmaisevat ja hädänalaista tilaa syventävät.

Siksi on mitä kannatettavinta ja oikeudenmukaisinta, että oikeusministeriössä pohditaan vaihtoehtoa pikavipeille eli pienituloisten käytännössä ainoalle lainoitukselle.

Valtaosa suomalaisista elää luottoyhteiskuntakelpoista elämää luottokorttiensa, pankkilainojensa ja luotollisten tiliensä avulla.

Rahapulassa oleville, pienituloisille ihmisille rahoitusmarkkinoilla ei ole muita luotottajia kuin rikolliset koronkiskurit ja pikavippien lainaajat.

Toivottavasti oikeusministeriön työryhmä ymmärtää hädänalaisten tilaa ja velvoittaa yhteiskunnan järjestämään jonkinlaista sosiaaliluototusta sitä tarvitseville.

Lähteet: YLE Lahti / Päivi Kuisma

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus