Urpilainen leukaili karikatyyriksi

Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta SKRAPIT on valinnut valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen vuoden 2011 suomalaiseksi karikatyyripersoonaksi. Edellisen kerran tittelin nappasi kirjailija Sofi Oksanen.

Kuva: SKRAPIT Grafia

Urpilainen täytti killan kriteerit: vahva persoona, kiinnostava henkilö, paljon julkisuudessa ja viime aikoina jatkuvasti otsikoissa. Piirrettävänä valtiovarainministeri ei kuitenkaan ole helpoimmasta päästä.

-Hänhän on aika kaunis nainen. Jos hän olisi ruma, hän olisi herkullisempi karikatyyrinä, pohtii Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien killan puheenjohtaja Teuvo Salminen.

Pää on pääasia

Salmisen mielestä Urpilaisesta on vaikea löytää silmiinpistäviä tarttumakohteita. Katse ja leuka ovat kuitenkin pääosassa kiltalaisten piirtämissä pilakuvissa.

- Silmät ja katse ovat yksilölliset, kuten myös tuuheat, mustat kulmakarvat. Kun hän mietiskelee, leuka pullistuu alas ja korostuu, Salminen sanoo.

Karikatyyrissä pää korostuu, vartalo on sivuseikka. Piirtäjän on tiedettävä miten piirrettävä puhuu, ja miten käyttäytyy puhuessaan. Karikatyyrissä luonne välittyy silmien pilkkeellä ja piirrettävälle tyypillisellä ilmeellä. Ylikorostus saa katsojan nauramaan.

Seitsemäntoista Juttaa

Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien killan jäsenten näkemykset Vuoden karikatyypistä ovat esillä 4-15.1.2012 Sanomatalon Mediatorilla. Valtiovarainministeri näyttäytyy kuvissa unelmoivana ja vaikkapa salaperäisesti hymyilevänä.

- Jokainen on löytänyt Jutasta oman juttunsa, sanoo Teuvo Salminen.

Pilakuvan suosikkikohde valittiin nyt toista kertaa. Vuoden 2010 tittelin sai kirjailija Sofi Oksanen.