Päätoimittaja ennustaa sanomalehtikuolemia

Orimattilan Sanomien päätoimittaja Vesa Näveri ennustaa kovia aikoja maakuntalehdille. Näveri uskoo, että vuodenvaihteessa voimaantullut yhdeksän prosentin arvonlisävero aiheuttaa vuoden sisällä ensimmäiset lehtikuolemat.

Orimattilan Sanomilla on ikää jo yli 60-vuotta. Kuva: YLE / Juha-Petri Koponen

Vero kurittaa kaikkia tilattavia sanomalehtiä, mutta Näverin mukaan erityisesti pieniä paikallislehtiä, jotka käyttävät paljon ulkopuolisia oheispalveluita.

- Vero on julma, sillä kustannukset on lehdissä höylätty jo moneen kertaan aiempien isompien ja pienempien lamojen aikana.

Näveri ennustaa lehtikuolemia. Vaarassa ovat erityisesti pienet paikallislehdet, mutta isommatkin ovat uhan alla ja monessa toimituksessa on edessä yt-neuvottelut. Näveri uskoo, että varsinkin vanhoista toimittajista halutaan nyt päästä eroon saneerauksen nimissä.

-Tämä ei vain näy julkisuudessa. Saneerauksista ei maakuntalehdissä kerrota, eikä Ylekään ole nostanut asiaa esille, Näveri näpäyttää.

Tilaaja maksaa veron

9 prosentin arvonlisävero verottaa viime kädessä lehtien tilaajien lompakkoa. Vesa Näveri arvelee, että hinnankorotukset tulevat olemaan suurempia kuin vero.

- Täytyyhän omistajien saada sijoittamalleen pääomalle myös tuottoa.

Perheomisteinen Orimattilan Sanomat työllistää viitisen vakituista työntekijää ja saman verran avustajia. Lehden levikki on noin 5000 kappaletta. Tulevaisuuden suhteen Näveri on luottavainen, vaikka myöntää, että levikki on viime vuodet ollut laskusuunnassa.

- Orimattilan Sanomat ilmestyy kyllä kymmenenkin vuoden kuluttua. Kyllä tässä sinnitellään, tehköön Katainen tai Urpilainen kuinka vaikeaksi tahansa meidän elämämme.