1. yle.fi
  2. Uutiset

Lacell Oy ajautui konkurssiin Iitissä

Iitissä toimiva, Pohjoismaiden ainoa kuitukangastehdas Lacell Oy asetettiin tiistaina konkurssiin. Muun muassa kosteuspyyhkeitä ja hygieniatuotteita valmistava tehdas avattiin suurin odotuksin helmikuussa 2010.

Iitti
lacellin kuitukangastehdas
Yle/ Antti Kolppo

Noin 30 henkilöä työllistävän tehtaan ongelmat paljastuivat jo viime vuonna, kun se ei enää kyennyt maksamaan vuokriaan. Vaikka Lacell Oy:n asiakasmäärät ja myynti kasvoivat jatkuvasti, vauhti ei riittänyt kattamaan kustannuksia, ja Lacell Oy ajautui vaikeuksiin.

- Pääomarakenne oli aika raskas, sillä tehdas oli rakennettu aika pitkälti velkarahalla. Kasvu olisi vaatinut vähän enemmän käyttöpääomaa. Suunnitelmat olivat hiukan optimistiset. Myynti kasvoi ensimmäiset kahdeksan kuukautta liian hitaasti, ja varsinaiseen kasvuun päästiin vasta vuosi sitten, kertoo Lacell Oy:n toimitusjohtaja Esa Mäkelä.

Tehtaalle etsitään jatkajaa

Konkurssin myötä tehdas on siirtynyt pesänhoitaja Hannu Ylösen haltuun, ja hänen mukaansa tehtaalle pyritään löytämään uusi jatkaja seuraavan kahden viikon aikana. Ylönen muistuttaa, että tehdasta on johdettu hyvin, ja pitää jatkajan löytymistä kohtalaisen todennäköisenä. Myös Iitin kunnanjohtaja toivoo tehtaalle jatkoa, sillä kunta on lainannut tehdaskiinteistön rakentaneelle kiinteistöyhtiö Lareal Oy:lle yli kolme miljoonaa euroa.

- Kiinteistöyhtiöhän ei ole konkurssissa, mutta tietysti senkin tilanne hajautuu aika nopeasti kestämättömäksi, jos jatkajaa ei pian löydy, arvioi Iitin kunnanjohtaja Pentti Toivanen.

"Pohjat on hyvät"

Toimitusjohtajan mukaan tehdas starttasi huonoon aikaan: tuotehinnat olivat laskussa, mutta sellun hinta pilvissä. Myös hygieniatuotteiden jopa vuoden kestäneet hyväksymisprosessit hidastivat kasvua. Vaikeuksista huolimatta hän uskoo, että jatkuvasti myyntiään kasvattaneessa tehtaassa on potentiaalia

- Tämä on hyvä alku, ja olemme tehneet paljon hyvää työtä. Asiakkailta on tullut hyvää palautetta tuotteen laadusta, toimituskyvystä ja palvelusta. Eli pohjat on hyvät, summaa toimitusjohtaja Esa Mäkelä.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Katariina Luoma

Lue seuraavaksi