Ryhtiliike kannattaa aina – vai kannattaako?

Nyt eletään aikaa, jolloin uuden vuoden lupauksia pannaan toteen. Yksi on luvannut päästä kesäkuntoon, toinen satsaa hyvinvointiinsa muuten. Mutta kannattaako samojen lupausten tekeminen vuodesta toiseen, jos niiden toteuttaminen tuppaa unohtumaan. Tätä pohtii suunvuorossaan toimittaja Hanna Lumme.

Suunvuorot
Hanna Lumme.
YLE / Lahti

Uusi vuosi ja ryhtiliike. Ne ovat nyt alkaneet. Kun uudenvuodenaattona raketit rätisivät taivaalla, moni lupasi itselleen pyhästi jotakin.

Minäkin lupasin kuntoilla ja syödä terveellisesti – siis samat lupaukset kuin joka vuosi. Yleensä jossakin vaiheessa vuotta lipsahtaa, mutta voihan sitä ainakin yrittää, tavankin vuoksi.

Tuttava luonnehti hyvää uuden vuoden lupausta sellaiseksi, jonka voi pitää tai rikkoa. Lupauksen on hyvä olla konkreettinen: en syö roskaruokaa, urheilen ja kenties karistan muutaman kilon. Joku aikoo lopettaa tupakoinnin, toinen karsii karkinsyöntiä.

Ystäväpiirissä moni lupaus liittyy omaan hyvinvointiin.

Niitäkin löytyy, jotka aikovat uuden vuoden kunniaksi laittaa ajankäyttönsä ja asenteensa uusiksi. Yksi lupaa muistaa unohtunutta ystävää ja tarttua puhelimeen useammin. Isovanhempien luona voisi käydä tiuhemmin ja vanhempien kanssa jutella maltilla.

Ja kun toinen kertoo kuulumisistaan, puhetta lupaa kuunnella ajatuksella. Ei hullumpi lupaus.

Kuulemma uuden vuoden lupauksissa auttaa se, että päästyään tavoitteeseensa itsensä voi palkita. Kun paino tippuu kohti tavoiteltua lukemaa, sallii itselleen jonkin nautinnon. Tavoitteeseen pääsykin on palkinto. Silloin on onnistunut pitämään lupauksensa.

Ystäväni tuumasi, että kun asettaa itselleen realistisia ”iloisempaan elämään” liittyviä tavoitteita, niiden pitäminen onnistuu. Ja mikä ettei tavoitteita voi asettaa pitkin vuotta.

Eräs tuttava totesi kerran, että ei pidä luvata mitään, mitä ei voi toteuttaa. Turhia lupauksia ei kannata tehdä tai ainakaan lausua niitä ääneen.

Kun keskustelimme aiheesta, viisas ystäväni muistutti myös, että lupauksia on turha tehdä vain perinteen takia.

Jos elämäntavoissa tai omassa arjessa on asioita, joihin on tyytymätön ja jotkaa haluaa muuttaa, se pitää tehdä heti. Huomisesta ei koskaan tiedä, joten kannattaa elää tässä hetkessä eikä jättää huomiseksi mitään, minkä voi tehdä jo tänään.

Lähteet: YLE Lahti / Hanna Lumme