Lahden uusi kulttuuripomo ei jätä Sysmää

Vuoden alussa Lahden Kulttuurikeskuksen johdossa aloitti Sysmän sovisoittoa pitkään luotsannut Matti Karhos. Hän aikoo asua jatkossakin Sysmässä ja tukea myös sikäläistä kulttuurielämää.

Sysmä
Matti Karhos
Matti Karhos odottaa innolla uutta työrupeamaansa Lahdessa.YLE / Lahti

Lahtelainen kulttuurimaisema on tullut 36-vuotiaalle filosofian maisterille Matti Karhokselle tutuksi. Klassisen musiikin ystävä on nauttinut monista Sinfonia Lahden konserteista ja esityksistä teatterissa. Karhoksen mielestä Lahti ansaitsee kulttuurikaupungin maineensa.

Lahden Kulttuurikeskuksen uusi päällikkö vastaa vuodenvaihteesta alkaen kulttuurin tukemisesta. Hän pitää yhteyttä kulttuuriyhdistyksiin ja muihin kulttuurin tekijöihin.

- Vahva painotus on lasten kulttuurissa, Karhos sanoo.

Tarkempien suunnitelmien aika on myöhemmin. Toistaiseksi uusi kulttuuriasianpäällikkö vielä perehtyy lahtelaiseen kulttuurielämään.

Karhos pitää mielenkiintoisena siirtymää Sysmän suvisoiton pääsihteerin paikalta uuteen tehtäväänsä Lahteen. Kaupungissa kulttuurin määrärahat ovat suuremmat kuin Sysmässä.

- Budjetti on toista luokkaa. Olen jo tutustunut liikunnan ja kulttuurin porukkaan, keitä Lahdessa on orkesterissa, teatterissa ja niin edelleen. Porukka vaikuttaa loistavalta. Aika Lahdessa on varmasti hienoa.

Tavalliset ihmiset kulttuurin tekijöinä

Matti Karhos pitää sysmäläisen kulttuurielämän helmenä sitä, että moni kuntalainen on mukava tekemässä kultuuria.

- Aktiiviset ihmiset riemastuttavat minua. Lahdessa tällaisia ihmisiä riittää yhtälailla. Kulttuurikunnan maine syntyy juuri siitä, että kulttuuri on osa tavallisten ihmisten elämää. Sen tekeminen on suuri arvo ja virkistää myös tekijöitään.

Karhoksen mukaan taloudellisesti vaikeina aikoina kuntalaisten verorahojen käytöstä ja kulttuurin rahoittamisesta on puhuttava avoimesti.

- On kaikkien etu, että rahat käytetään parhaalla tavalla ihmisten hyväksi. Kulttuurin tukeminen ja tekeminen on perusteltua.

Koti jää Sysmään

Vaikka Matti Karhoksen työmaa siirtyy Sysmästä Lahteen, hän jää perheineen asumaan Sysmään, ainakin toistaiseksi. Jatkossakin Karhos aikoo olla tuttu näky sysmäläisessä kulttuurielämässä. Hän on jo lupautunut talkoolaiseksi Sysmän Suvisoittoon.

Pääosan ensi kesän konserteista Sysmässä Matti Karhos aikoo nauttia yleisön joukossa, ilman järjestäjän paineita. Sitä hän ei ole kokenut aiemmin. Mies aikoo pitää kiinni myös elokuvaharrastuksestaan.

- Olen katsonut nelisenkymmentä leffaa vuodessa. Uskon, että elokuvaharrastus jää vahvasti päälle.

Lähteet: YLE Lahti