Lavilogi: Vepa päihitti kuivat proffat

Lavilogi Matti Halmeaho innostui Veikko Lavista jo 1970-luvulla siinä määrin, että hän julkaisee kaksiosaisen elämäkerran Lavista. Halmeahon mielestä jotkut Lavin kappaleista elävät ikuisesti. Veikko Lavin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta.

Kuva: Yle / Antero Tenhunen

Halmeaho muistelee ensikosketustaan Lavin musiikkiin lämmöllä. Hän opiskeli sosiaalipolitiikkaa Helsingin yliopistossa 1970-luvulla, samaan aikaan Lavi lauloi sosiaalipoliittisista aiheista.

– Kun nuuduin siellä yliopiston luennoilla professorien kuivien esitelmien parissa, rupesin kuuntelemaan Lavia. Ukkohan puhui samoista asioista kuin proffat, mutta sai kahden tunnin luennon kolmeen minuuttiin ja paljon hauskempaan muotoon, Halmeaho muistelee.

Lavin yhteiskunnallisuus ja poliittisuus olivat viedä hänet jopa eduskuntaan. Vuonna 1948 Lavi oli ehdolla kansanedustajaksi radikaalisen kansanpuolueen listoilta. Halmeahon mukaan "Vepa” ei pyrkinyt eduskuntaan, vaan hän joutui listalle vahingossa.

– Vepa ei ollut poliittisesti mihinkään suuntaan vaikuttava, vaan hänellä oli yleisinhimillistä näkemystä. Hän oli niin yhteiskunnallinen ja laajassa mielessä poliittinen ihminen, että hän pohdiskeli paljon yhteiskunnallisia asioita.

Musiikki elää ikuisesti

Lavilogi Markku Halmeahon mielestä osa Lavin kappaleista on ikuisia, vaikka osa vanhemmasta tuotannosta saattaa kaivata pientä selittelyä, jotta sisällön ymmärtää.

– Kyllä niissä 1950-luvun kappaleissakin on oma hohtonsa. Osa kappaleista on ikuisia ja osa aikaansa sidottuja, kuvailee Halmeaho.

Kuplettimusiikki elää edelleen ja voi hyvin Suomessa. Halmeahon mielestä maassamme on paljon artisteja, jotka tekevät kuplettimusiikkia, mutta eivät vain pääse esille ja radioiden soittoon.

– Käsi sydämellä sanon, että kuplettimusiikki elää vahvemmin, kuin koskaan aikaisemmin lukumääräisesti. Mutta se jää valtavirran alle.

Lavilogin elämäntyö saa kruununsa

Titteli lavilogi juontaa juurensa parinkymmenen vuoden taakse. Nimityksen keksi lavilogi Matti Halmeahon kaveri.

– Kaveri vitsaili, että kun on olemassa kaikenlaisia teologeja, kosmetologia ja muita logeja, niin pitää olla yksi lavilogikin. Iltalehti kirjoitti vuonna 1990 ”Euroopan ainoa lavilogi”, joten muita lavilogeja ei varmaankaan ole olemassa, Halmeaho naurahtaa.

Halmeahon elämäntyö ”lavilogina” alkoi 25 vuotta sitten. Samoihin aikoihin hän tutustui Laviin henkilökohtaisesti. Lavilogin työn tähtäimenä on koko ajan ollut vuosi 2012, kun Veikko Lavin syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Halmeaho julkaisee kaksiosaisen Veikko Lavin elämäkerran. Ensimmäinen osa ilmestyy elokuussa 2012 ja toinen syksyllä 2013.

Lavi-juhlavuoden tapahtumatarjonta Kymenlaaksossa

Lavi-juhlavuosi sisältää niin teatteria, näyttelyjä, luentoja, konsertteja ja levyn julkistamisia kuin lauluiltojakin. Juhlavuosi käynnistetään Veikon-päivänä Veikko Lavi -lauluillalla Haminan pääkirjaston Kasper-salissa.

Maaliskuussa Haminan Teatterissa saa ensi-iltansa Lavin tuotannosta ammentava Paperihattuja -näytelmä. Huhtikuun puolivälissä Kyminsuussa järjestetään ’Jokainen ihminen on laulun arvoinen’ – hyväntekeväisyyskonsertti, jonka tuotto lahjoitetaan vanhustyön hyväksi.

Veikko Lavin elämää ja uraa esittelevä juhlanäyttely avautuu huhtikuussa Haminan pääkirjastossa. Juhlavuoden aikana näyttely kiertää useissa Kymenlaakson kirjastoissa. Huhtikuussa järjestetään myös Teatteriyhdistyksen "turpakäräjät"-tyyppinen Lavi-seminaari Haminan Raittiustalolla.

Seminaarin jälkimainingeissa Lavin varsinaista syntymäpäivää 23.4. voi viettää nauttimalla Lavin musiikista Myllykosken Metallimiesten kuoron konsertissa Myllykosken seuratalolla. Metallimiehet ja Haminan Viihdelaulajat yhdistävät voimansa Ota löysin rantein –yhteiskonsertissa kesäkuussa.

Lavi näkyy myös Kymenlaakson isoilla kesäfestivaaleilla, Kotkan Meripäivillä ja Hamina Tattoossa. Kymenlaaksossa juhlavuoden päätapahtuma on Veikko Lavi 100 vuotta -juhlakonsertti Haminan Tervasaaressa torstaina 2. elokuuta osana Tattoo-festivaalia.

Syyskuussa Kyminsuussa nähdään Ritva Holmbergin ohjaama vierailuesitys Riemujen piirakka. Musiikkiteatterin sisältää kattauksen Veikko Lavin tunnetuimpia lauluja.