Rippisalaisuutta ei murra mikään rikos

Kirkkolaissa määritellystä rippisalaisuudesta pidetään kiinni vaikeissakin rikostapauksissa. Esimerkisi vuodenvaihteessa tiukentunut lastensuojelulaki määrää, että lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista on ilmoitettava poliisille ja velvollisuus koskee myös kirkon muita työntekijöitä, mutta ei luottamuksellisen ripittäytymisen vastaanottaneita pappeja.

rippisalaisuus
Musta risti näkyy kullankeltaisen, läpinäkyvän pystypaneelirivistön takaa.
Yle

Tervolan kirkkoherra Heikki Holma korostaa, että ripittäytymisen ajatuksena on, että katuva ihminen voi papin avustuksella vapautua taakastaan ja saada synninpäästön. Se ei kuitenkaan vapauta häntä rikosoikeudellisesta vastuusta, vaan Holman mukaan pikemminkin rohkaisee kantamaan vastuunsa.

- Papin tehtävä on vaieta ulospäin siitä, mitä hän ripissä kuulee, mutta kuitenkin myös kehottaa ripittäytyvää hoitamaan asia kuntoon ja tunnustamaan poliisille rikos- ja rikkomusasiat, Holma selventää.

Holma jatkaa, että papilla on kuitenkin velvollisuus viedä asia eteenpäin, jos hän saa tietää, että ripittäytyvä on aikeissa tehdä rikoksen.

- Papin on kehotettava häntä ilmoittamaan asiasta viranomaisille tai sille, jota vaara uhkaa, ja jollei hän suostu siihen, niin papin on kerrottava hyvissä ajoin ja varovaisesti asiasta viranomaisille. Kuitenkin niin, ettei asianomainen suoraan tai välillisesti tule siitä ilmi, Holma selittää.

Rippisalaisuus koskee vain pappeja

Vuoden alusta lähtien esimerkiksi lääkärien, opettajien ja kirkon työntekijöiden tulee ilmoittaa epäillyistä lapseen kohdistuvista seksuaalisista hyväksikäyttötapauksista aina poliisille. Rippisalaisuuden alaista tietoa tämä ei kuitenkaan koske.

Holma tähdentääkin, että rippisalaisuuden alaista tietoa ovat vain papin kanssa käydyt keskustelut.

Kirkolle rippisalaisuus on tärkeä, koska ihmisen on voitava luottaa siihen, että hän voi kertoa luottamuksellisen asian papille rippi- tai sielunhoitotilanteessa. Ajatus synninpäästöstä perustuu Raamatun opetukseen syntien anteeksiantamisesta.

"Rippi on prosessi"

Holma muistuttaa, että kirkolla on omat perustelunsa sille, miksi rippisalaisuuteen ei haluta kajota edes vaikeissa rikostapauksissa.

- Se on mahdollisuus, jossa päästään käsittelemään kipeimpiäkin asioita turvallisesti. Mutta rippi tai sielunhoidollinen keskustelu on prosessi, josta ihminen lähtee uudistuneena ja näkee asiat uudessa valossa. Ja vaikka pappi ei voi asiaa antaa ilmi, niin asianomainen itse vapautuu selvittämään asiat myös yhteiskunnan kanssa. Ainakin siihen rippi antaa mahdollisuuden, Holma valottaa.

Lähteet: YLE Perämeri