1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuulilasi

Tuulilasiin iskeytynyt kivi voi tulla kalliiksi

Kopsahtiko kivi auton tuulilasiin? Jos lasiin jäi jälki, joka kiiltää valossa, on ryhdyttävä toimenpiteisiin. Teippi on hyvä ensiapu kiveniskuihin.

Samppa Härkönen on korjannut tuulilaseja kymmenen vuotta. Parin viime vuoden aikana kiven aiheuttamat säröt ovat yleistyneet. Kuva: YLE / Tarja Nyyssönen

Autojen tuulilasien paikkaus ja vaihto työllistää huoltoliikkeitä parhaillaan. Lasit rikkoutuvat sinkoilevasta, entistä karkeammasta hiekoitussepelistä ja renkaista irronneista nastoista. Mikkeliläisessä Ruoste-estokeskuksessa on paikattu viime kuukausina useita tuulilasin iskemiä päivittäin.

- Kymmenen vuotta on näitä hommia tehty, ja kyllä viime vuosina kiveniskut ovat lisääntyneet. Ennen hiekoitushiekka oli pientä ja pyöreää, nyt käytetään karkeaa kalliomursketta joka tekee pahaa jälkeä, kertoo Ruoste-estokeskuksen yrittäjä Samppa Härkönen.

Hartsia reikään ja matka jatkuu

Kiveniskut voidaan suht helposti ja nopeasti korjata hartsilla ja ultraviolettivalolla, jos jälki ei ole kovin iso eikä se ole lähtenyt leviämään. Tärkeää onkin laittaa kiveniskun päälle heti teippi ja pitää lämpötilamuutokset mahdollisimman vähäisinä ennen korjaamolle vientiä.

- Jos näkökentän kohdalla on iso jälki, tai jos isku on haljennut ikkunan reunaan asti, silloin niitä on turha korjata vaan ikkuna on vaihdettava kokonaan.

Kivijäljen korjaaminen kestää 15 -30 minuuttia ja maksaa 40 -80 euroa. Reiät saadaan yleensä poistettua lähes olemattomiin. Tuulilasin vaihtaminen maksaa kolmesta sadasta eurosta tuhanteen euroon. Noin joka kymmenes kiven tekemä vaurio vaatii tuulilasin vaihtamisen.

- Nykyajan autoissa on niin paljon tekniikkaa jo tuulilaseissakin, että se voi tulla kalliiksi, jos sen joutuu vaihtamaan. Niissä on nykyään lämmittimiä ja pisarantunnistimia, jotka eivät kyllä haittaa kiveniskun korjaamista, mutta kaikki tuulilasit eivät kestä iskuja samalla tavalla, Härkönen kertoo.

Vakuutus korvaa tuulilasin korjauksen ja vaihtamisen

Erityisesti tuulilasin alareuna, joka on lähellä lämmityslaitetta, on herkkä kiveniskujen leviämiselle. Myös ikkunan muut reunat ovat alttiita halkeamille.

- Halkeamaankin voi porata pysäytysreiän joka estää sen leviämisen, mutta se jää kyllä aina näkyviin.

Tuulilasin vaurioitumiseen voi varautua vapaaehtoisella tuulilasivakuutuksella. Vakuutusta suosivat paljon autoilevat ihmiset.

- Meille suurin osa asiakkaista tulee vakuutusyhtiöiden kautta. Monet vakuutusyhtiöt korvaavat tuulilasin korjaamisen ilman omavastuuta ja tuulilasin vaihdonkin niin, että asiakkaalle jää vain omavastuu maksettavaksi, Samppa Härkönen sanoo.