Lentokenttäbaarien pikkolopullojen elämä jatkuu lampunvarjostimina

Jokainen Helsinki-Vantaan lentokentällä pikkolopullosta nautittu olut tai samppanja menee kierrätykseen. Pullojen elämä jatkuu juomalaseina tai lampunvarjostimina lasinpuhaltaja Jan Torstessonin käsissä.

kulttuuri
Jan Torstenssonin ja Tuulikki Tähtivaara-Torstenssonin käsissä juomapullot muuntuvat juomalaseiksi, lampunvarjostimiksi, maljakoiksi, lampeteiksi ja koruiksi.YLE / Miki Wallenius

Ravintoloissa ja baareissa juodut ja tyhjennetyt ruskeat ja vihreät pikkolopullot on lasinpuhaltaja Jan Torstenssonille tärkeää raaka-ainetta.

Hän muovailee lasinpuhaltajan perinteisin työmenetelmiä pulloista uusioesineitä. Pullot jatkavat elämäänsä juomalaseina, maljakoina ja jopa lampunvarjostimina. Taitelija pitää kuitenkin huolen siitä että uusioesineistä vielä huomaa mitä ne ovat olleet alunperin.

Koristelu tehdään hiekkapuhaltamalla lasin pintaan. Hiekka on tavallista rantahiekkaa.

Kysyntää kierrätystuotteille on jo niin hyvin, että kierrätykseen erikoistunutta lasistudiota vaivaa aika ajoin materiaalipula. Siksi kaikki kahden desin pikkolopullot ovat tervetulleita.

Helsinki-Vantaan lentokenttä onkin tärkein raaka-aineen lähde. Sieltä lasinpuhtaltaja hakee pullolastin muutaman viikon välein sopimuksen mukaisesti.

- Se on meille tärkeä paikka. Se on ainoa, josta samme pikkolopulloja, Riihimäellä Suomen Lasimuseossakin uusiolasejaan esitellyt Jan Torstensson sanoo.

Myös erilaisten messujen ja jättikonserttien yhteydessä olevista VIP-teltoista erikoisia kahden desin pikkupulloja saa satunnaisesti.

Punajuuripurkeista saa maljakoita

Niinpä materiaalipulaa helpottaakseen Jan Tostesson on taiteiljavaimonsa kanssa kääntänyt katseensa markettien juures- ja hillopurkkien suuntaan. Niistä syntyy maljakoita.

- Niitä tehdään vähän, koska tarpeeksi laakeita pulloja on vaikea saada. Punajuuripurkit ovat oivallista materiaalia maljamaisen esineen valmistukseen, puhaltaja naurahtaa Kiikoisissa sijaitsevassa lasistudiossa.

Jan Torstensson ja Tuulikki Tähtivaara-Torstensson sanovat, että ihmisten asenteet uusioesineitä kohtaan ovat muutamassa vuodessa muuttuneet täysin.

- Silloin kun aloitimme näitä tekemään niin ihmiset vierastivat. Nyt se on muuttunut miltein päinvastaiseksi.

Kaksikko edustaa Suomea keväällä Düsseldorfissa Saksassa järjestettävässä uusiomateriaalien näyttelyssä.

Lähteet: YLE Häme