1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. meteorit

Tulipallo jyrisi ukkosen lailla

Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen pitää mahdollisena, että tiistai-iltana Etelä-Suomen yllä nähdystä tulipallosta on tippunut kappaleita maahan. Heinolan yllä sammuneen tulipallon eli bolidin mahdollisia kappaleita aiotaan etsiä. Suomesta on viimeksi löydetty meteoriitti nelisenkymmentä vuotta sitten.

Kuvassa tuo valtavan suuri valkoinen juova on tuo ko. tulipallo Kuun alapuolella, ohessa näkyy myös pieni meteori eli tähdenlento Kuun vieressä. Kuva: Aki Taavitsainen, Jani Lauanne / Mikkelin Ursa

Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräisen puhelin alkoi piristä tiuhaan tiistai-iltana kun Etelä-Suomen taivaalla tehtiin ensimmäiset havainnot suuresta tulipallosta. Kämäräiseltä itseltään jäi hieno ilmiö näkemättä.

- Kyllä harmittaa paljon. Haluaisin nähdä mahdollisimman paljon kaikkia tähtitaivaan hienoja ilmiöitä. Se on aina surujuttu jos jotain jää näkemättä.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa sai lukuisia ilmoituksia tulipallosta eri puolilta Etelä-Suomea noin kello 20:n jälkeen. Iso tulipallo eli bolidi näkyi aina Viron Narvasta Heinolaan.

- Tulipallotyöryhmän laskennat ovat vielä kesken. Tulipallo ilmeisesti sammui Heinolan suunnalla alle 50 kilometrin korkeudessa.

Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräisen mukaan on mahdollista, että bolidista on tippunut kappaleita maan pinnalle.

- Niitä mahdollisia kappaleita lähdetään jossain vaiheessa etsimään. Edellisen kerran Suomessa on löydetty meteoriitti muistaakseni vuonna 1972 eli ei niitä ihan jatkuvasti täältä löydy.

Jalkapallon kokoinen

Havaintoja tehneet kuulivat myös kovan pamauksen. Ääntä on luonnehdittu ukkosen jyrinäksi.

- Bolideista voi kuulua yliäänipamaus kun meteori saapuu maan alempaan ilmakehään kovalla nopeudella eli ylittää äänen nopeuden. Kova pamaus tulee siitä, Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen toteaa.

Tavallisen tähdenlennon aiheuttaa pienen hiekan jyväsen kokoinen kappale joka saapuu maan ilmakehään kovalla vauhdilla. Tulipallo voi puolestaan olla noin jalkapallon kokoinen.

- Ison miehen kämmenen kokoinen kappale aiheuttaa tällaisen tulipallon.

Keskiviikkoiltana on mahdollista nähdä useita tähdenlentoja jos taivas vain avautuu. Tähdenlennot näkyvät Otavan vasemmassa alareunassa.

- Tänä aamuna olisi ollut mahdollisuus nähdä noin 60 meteoria tunnissa. Jos illalla selkenee, niin voi yrittää taivaalta bongailla. Tämä tähdenlentoparvi näkyy aina 12.tammikuuta asti. Vielä ei ole varmaa tietoa, että kuuluuko tämä tulipallo tähän tähdenlentoparveen.