Veronkorotus saa vauhtia autonostajiin

Autokaupassa eletään vilkasta alkuvuotta. Huhtikuussa voimaantuleva verouudistus nostaa erityisesti paljon kuluttavien isojen ja tehokkaiden autojen hintoja jopa tuhansilla euroilla. Suosituimmista merkeistä ja malleista on paikoin niin kova kysyntä, että kauppiaat pelkäävät pian joutuvansa myymään ei-oota.

Teksti-TV Perämeri
Huhtikuussa tuleva verouudistus on vauhdittanut autokauppaa vuodenvaihteessa.
YLE / Antti Heikinmatti

Vuodenvaihteen jälkeiset viikot ovat autokaupassa perinteisestikin vilkasta aikaa, mutta nyt kauppa käy tavallistakin vilkkaammin. Moni haluaa välttyä veronkorotukselta ja on vähintäänkin käynyt kuulostelemassa tilaisuutta autonvaihtoon. Jos eivät myyntikäyrät, niin ainakin odotukset ovat nyt korkealla.

- Kyllä tämä veronuudistus on herättänyt ihmisiä. Kauppa käy vilkkaasti, vaikka täytyy sanoa että meidän myymissä malleissa se korotus ei loppujen lopuksi niin kovin suuri olekaan, sanoo automyyjä Timo Lahtinen Keminmaan Tojo-autosta.

Kauppansa tekevät nyt erityisesti suuret autot, kuten maasturit. Pahimmillaan hinta voi veronkorotuksessa pompsahtaa jopa kymmenellä tuhannella eurolla. Keminmaassa sijaitsevan Niemelän auton vastaava automyyjä Oiva Holappa myöntää, että moni suuremmasta maasturista haaveileva on käynyt näinä päivinä lyömässä kaupat lukkoon.

- Viimeksi eilen tein kaupat tällaisesta ML 350 -mallista. Asiakkaalla oli selvä näkemys siitä, että tässä vehkeessä hinta nousee veronkorotuksen myötä viidellä tuhannella eurolla, Holappa kertoo.

Suosikkimalleista voi tulla uupelo

Suosituimpien perheautojen kohdalla hinnannousu on maltillisempaa, mutta niissäkin kysyntä on ollut vilkasta. Osa kauppiaista on ennakoinut jopa, että suosituimpien merkkien suosituimmat väri- ja varusteluvaihtoehdot saattavat loppua kokonaan kesken.

Ainakin vielä nyt tilatessa myyntitilastojen ykkösmallinkin ehtii kuitenkin saada ennen huhtikuun alkua, lupaa Timo Lahtinen.

- Suosituimpia malleja pidetään varastossa sen verran, mitä nyt mahdollista. Maahantuoja on kuitenkin huolehtinut siitä, että autoja riittää ja niitä saadaan toimitukseen - ja luvannut myös huhtikuun puolelle venyvät toimitukset niinsanotusti vanhalla hinnalla kunhan kaupat on tehty ajoissa.

Markkinoilta katoava Hiace tekee kauppansa

Oma lukunsa ovat tavara-autot ja erityisesti legendaarinen remonttimiesten ja pienyrittäjien suosikkipaku Toyota Hiace. Maahantuonti ja valmistus loppuvat pian, mutta pohjoisen jälleenmyyjä on varautunut kysyntään ostamalla pakuja pihat pullolleen vannoutuneita hiacemiehiä ja -naisia odottamaan.

- Ostimme kerralla yli 40 nelivetoista Hiacea maahantuojalta, koska nyt näyttää siltä että Hiacen - tai millä nimellä se sitten markkinoille tuleekaan - tulee ainakin parin vuoden katkos. Niitä on myyty melko vilkkaasti ja olemme niitä mainostaneet ihan suoraan Hiace-asiakkaille, Lahtinen kertoo.

Lähteet: YLE Perämeri / Antti Heikinmatti