1. yle.fi
  2. Uutiset

Hevostalleille haetaan heinäntuottajia

Keski-Pohjanmaalla ryhdytään saattamaan yhteen heinäntuottajat ja heinää käyttävät hevostallit. Tavoitteena on saada laadukasta heinää maakunnan 3 000 hevosen tarpeisiin.

Teksti-TV Keski-Pohjanmaa
Hevoset syövät heinää.
YLE / Raila Paavola

Heinän tarve kasvaa samaa rataa kasvavan hevosmäärän kanssa. Kaikilla hevostalleilla ei ole omaa peltoa, ja rehut on hankittava ostamalla kauempaakin. Keski-Pohjanmaalla arvioidaan olevan runsaasti heinäntuottajia ja tuotannosta kiinnostuneita yrittäjiä.

Laatuheinää

Asiaa vauhdittamaan on perustettu Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston Kaustisen yksikön vetämä hanke. Sen tarkoitus on saattaa yhteen heinäntuottajat ja heinää käyttävät hevostallit. Puolen vuoden aikana kartoitetaan heinämarkkinat, ja tuottajien kiinnostus tavaraa toimittavan heinärenkaan perustamiseen. Hanke tähtää myös tuottajien verkostoitumiseen sekä heinätiedon levittämiseen.

Maakunnassa on laskeskeltu, että 3 000 hevosta kuluttavat 8 miljoonaa kiloa heinää. Tuollaisen heinämäärä kasvattamiseen taas tarvitaan 1 600 peltohehtaaria.

Laatuheinää - hanketta tehdään Kaustisen seutukunnassa, Kannuksessa ja Kokkolassa. Hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta ja rahoittajina ovat Leader-toimintaryhmät Pirityiset sekä Rieska-Leader.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi