1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemi-Tornion seutukunta

Peikoista satuelämys turisteille

Meri-Lappiin matkaavien venäläisturistien suosimaksi kohteeksi on noussut peikkojen asuttama Kallivuori Keminmaassa. Häntien huisketta ja aidosti iloisia ilmeitä on nähty peikkojen ja turistien kohtaamisissa loppiaisviikolla useita kertoja päivässä.

Peikkokylässä hääräävän Maukka-peikon mukaan peikkolapsia on noin 287. Heistä neljä uskaltautui kuvaan. Kuva: YLE / Kati Siponmaa

Kallinkankaan laskettelukeskuksen liepeillä, metsän siimeksessä palaa kodan rappusilla lyhty merkkinä sille, että peikot ovat kotosalla ja valmiita ottamaan vieraat vastaan.

Kotarakennusten takaa löytyy Vaari-peikon lukupaikka, jossa jo satoja vuosia ovat pienimmät peikot tarinoita kuulostelleet.

- Tänne ovat ihmislapsetkin tervetulleita eikä peikkoja tarvitse pelätä, sanoo Vaari-peikko vähän möreällä äänellään.

Loppiaisviikolla peikkojen luona riittää vipinää. Vieraita kaukaa itärajan takaa tulee bussilasteittain useamman kerran päivässä. Muori-peikko kertoo tarjolla olevan lämmintä juomaa ja ruokaa. Ja onpahan muori pyöräyttänyt blinitkin, jotta venäläismatkailija tuntisi olonsa kotoisaksi peikkojen luona.

Lasten toivomuksesta matkalle lähtenyt pietarilaisnainen odotti visiitistä ennenkaikkea sadun kaltaista elämystä. Ja sitähän vierailu Kallivuorelle on ihan ensimmäisestä peikkojen kohtaamisesta alkaen.