Aki Choklat luo uutta Petrifunille

Kuopiolainen tekstiiliyritys Petritex investoi kansainvälisesti tunnetun suunnittelijan mallistoon. Yhtiöltä tulee myyntiin aiemmin jalkinesuunnittelijana tunnetun Aki Choklatin luoma mallisto miehille. Etenkin paidoistaan ja solmioistaan tunnettu yritys on käyttänyt ulkopuolista suunnittelijaa viimeksi 1990-luvulla.

Petritexin kuvaukset.

Suunnittelija Aki Choklatin ja Petritexin kevät- ja kesävaatteet tulevat kauppoihin helmikuussa. Sisäänostajille kaupataan kuitenkin jo muotialalle tyypilliseen tapaan Petrifun Aki Choklat -malliston ensi syksyn ja talven asuja.

Mallistoissa on klassisia, etenkin matkustaville miehille suunniteltuja vaatekappaleita, mutta myös omintakeisia yksityiskohtia ja väriläiskiä. Rohkeista väreistä pitävässä suunnittelijassa on väliin ollut pitelemistä, mutta Choklat pitää kahden näkökulman yhdistämistä pelkästään myönteisenä asiana.

- Suunnittelijalta tulee ideoita ja liikepuolelta sitten toppuutellaan, että ehkä ihan kirkkaan oranssi takki ei mene kaupaksi, Choklat kuvailee prosessia.

Maailmallakin tunnettu Choklat tekee mielellään töitä suomalaisyrityksille. Ennen Petritexiä hän on tehnyt yhteistyötä keskisuomalaisen Huopaliike Lahtisen kanssa. Petrifuniin Choklatin tutustutti taannoinen Keski-Suomen läänintaiteilija.

Vetoapua nimestä

Lähes 40-vuotiaalla Petritexillä on noin viiden miljoonan euron liikevaihto ja se on tehnyt viime vuosina pääsääntöisesti positiivista tulosta. Kaukoidässä ja Virossa valmistut tuotteet toimitetaan kauppoihin Kuopiosta, jossa hoidetaan myös myynti sekä suunnittelu.

Ulkopuolista suunnittelijaa käytettiin edellisen kerran 1990-luvulla.

- Onhan meillä tietysti omat suunnittelijat, mutta heillä ei ole nimeä talon ulkopuolelta, toimitusjohtaja Petri Satuli perustelee.

Aiempia suunnittelijanimiä ovat olleet muun muassa Isa Kukkapuro ja Markku Piri.

Uuden malliston suunnittelu ja vaatteiden teettäminen on kallista eikä läpilyönnistä ole takeita. Toimitusjohtaja Satuli uskoo silti investoinnin tuottavan hedelmää. Myyntituotot eivät myöskään ole ainoa tavoite; yhteistyöllä kartutetaan yhtiöön myös kokemusta erilaisista tuotteista ja toimintatavoista.

Matka jatkuu

Sopimus jyväskyläläislähtöisen, Firenzessä asuvan Aki Choklatin kanssa on tehty neljäksi sesongiksi. Kumppanukset eivät ainakaan sulje pois jatkon mahdollisuutta.

Suunnittelija näkee tulevan kokoelman tarinana, jossa päähenkilö lähtee laivamatkalle, päätyy Brittein saarille ja sieltä lopulta ties minne. Choklat itse matkustaa työnsä vuoksi - jos hän huomenna on Firenzessä, saattaa hän olla pian yhtä hyvin taas Lontoossa tai Helsingissä.

- Hyvin ainakin saa testattua, miten nämä laukut ja vaatteet toimivat matkalla, Choklat nauraa.