Kuopiolaisdekkaristi sai Savonia-palkinnon

Vuoden 2012 Savonia-palkinnon on saanut Marko Kilpi. Kuopion kaupungin kirjallisuuspalkinto myönnettiin Kilvelle teoksesta Elävien kirjoihin. Dekkaristi arvostaa savolaiskirjallisuudelle annettavaa tunnustusta. Menestyksestä huolimatta päätoimiseksi kirjailijaksi ryhtyminen ei Kilpeä innosta.

kulttuuri
Marko Kilpi

Marko Kilpi seisoo vanhan vaneritehtaan tiloissa, pimeän öljykuopan äärellä. Kuoppa on juuri sen verran epämääräisen näköinen, että sieltä voisi kuvitella löytyvän vaikkapa ruumiin - niin käy ainakin dekkaristin päässä.

Vaneritehdas Kuopion Itkonniemellä onkin siitä harvinainen paikka, että Kilpi on käyttänyt sitä suoraan miljöönä teoksessaan Elävien kirjoihin. Miehen silmät syttyvät, kun hän maalailee halliin jännittäviä tapahtumia.

- Tämä on loistava miljöö minkälaiselle tahansa rikostarinalle, Kilpi sanoo innostuneena.

Kuopiolainen vanhempi konstaapeli on ilmeisen hyvillään Savonia-kirjallisuuspalkinnon saamisesta.

- Millä muulla kaupungilla on samankaltainen kirjallisuuspalkinto. Se kyllä tarkoittaa, että Kuopiossa osataan arvostaa kirjailijaa ja kirjallisuutta, Kilpi toteaa.

Savonia-raati ylistää dekkaria siitä, miten se kuvaa poliisin työtä ja syrjäytyneiden arkea. Kilpi saa raadilta tunnustusta myös siitä, että hän nostaa rohkeasti esille yhteiskunnan kipeimpiä ongelmia.

Kuvaus vastaa Marko Kilven omia arvoja kirjailijana.

- Kirjailijalla pitää olla jotain sanottavaa, selkeästi erottuvaa, ajankohtaista ja sellaista, joka on todellakin kertomisen arvoista.

Rikkinäinen ihminen rikollisen takana esiin

Kilpi myöntää kirjojen kirjoittamisen olevan myös eräänlaista terapiaa, jonka avulla on mahdollista muun muassa löytää syitä tekojen takana.

- Poliisityössä asiat tulevat repaleisina vastaan ja repaleisina ne jäävät taakse. Mutta kun niistä kirjoittaa, kerkeää palasia laittamaan paikalleen ja moni askarruttamaan jäänyt asia on sitten kyllä selvinnyt, Kilpi valottaa.

Useimmat rikolliset ovat Kilven mukaan enemmän tai vähemmän rikkinäisiä. Traumatisoiminen onkin hänen kirjojaan yhdistävä seikka, jonka tutkiminen on ollut kirjailijasta hyvin mielenkiintoista.

- Minkä takia asiakkaamme oirehtivat ja miksi he tekevät sitä mitä tekevät. Hirveen monilta löytyy taustalta isompi tai pienempi trauma, joka ohjailee todella paljon heidän elämäänsä.

Poliisin työ pitää tasapainossa

Kuten aiemmat teokset, myös Kilven uusin romaani on saanut hyvän vastaanoton. Päivätyötään vanhempi konstaapeli Kilpi ei kuitenkaan halua eikä välttämättä tohtisikaan jättää.

- Ei siitä malta päästää irti, pikku taukoja voi tietty aina pitää. Mutta tuntuu pikkuisen pelottavalta ajatukselta sellainen kokopäivätoiminen kirjailijuus. Minulla on ehkä sen verran levoton pää, että se tarvitsee aina välillä hyppäyksiä ihan erilaiseen maailmaan, joka taas tasapainottaa mieltä.

Elävien kirjoihin -dekkarista on suunnitteilla myös elokuva. Uutta tekstiä Kilvellä ei ole työn alla, vaikka ideoita ja ajatuksia syntyy jatkuvasti. Työssä kohdatut vaikuttavat tilanteet jäävät helposti kytemään mielessä.

- Tähän asti mielenkiintoisia juttuja on tullut vastaan ihan odottamatta. Jos siellä tulee sellainen aihe taas, josta ei pääse yli eikä ympäri, sitä on ruvettava työstämään.

Lähteet: YLE Savo / Sini Ojanperä