1. yle.fi
  2. Uutiset

Vares kurvailee kuudessa elokuvassa Turussa

Reijo Mäen luoman yksityisetsivän, Jussi Vareksen uudet seikkailut kuvataan Turussa seuraavan puolen vuoden aikana. Kuuden elokuvan sarja aiotaan saada levitykseen myös ulkomaille.

viihde
Kirjailija Reijo Mäki ja näyttelijä Juha Veijonen Vareksen kantakapakassa.
Kirjailija Reijo Mäki ja näyttelijä Juha Veijonen Vareksen kantakapakassa.YLE / Lassi Lähteenmäki

Solar Films tuottaa yhteistyössä Turun kaupungin kanssa kuusi uutta Reijo Mäen romaaneihin perustuvaa pitkää Vares-elokuvaa. Elokuvista kaksi nähdään ensin elokuvateattereissa ja neljä tuotetaan suoraan dvd:lle ja televisioon.

Suurelle yleisölle tehtävät tarinat sisältävät paljon toimintaa, huumoria ja jännitystä. Elokuvissa on sekä pulp-lainaa että film noir -henkeä: intohimoa, petoksia ja rikoksia. Käsikirjoitusten pohjana olevat romaanit ovat Pahan suudelma, Kaidan tien kulkijat, Sukkanauhakäärme, Lännen mies, Uhkapelimerkki ja Huhtikuun tytöt.

Elokuvateattereissa vuonna 2011 esitettävät elokuvat ohjaa kansainvälisen uran luonut Anders Engström. Pääosassa jatkaa jo kaksi Vares-elokuvaa, Vares ja V2, tehnyt Juha Veijonen.

Suuria muutoksia Vareksen hahmoon tai edesottamuksiin ei ole luvassa uusissakaan elokuvissa, kertoo tuottaja Markus Selin.

- Apteekissa kurvaillaan ja naismenestys on mitä sattuu, mutta rikokset toivottavasti ratkeavat, tiivistää hän päällimmäiset.

Selinin mukaan kirjojen rönsyilevää henkilögalleriaa joudutaan hieman karsimaan uusinkiin elokuviin, kuten monissa muissakin kirjallisuusfilmatisoinneissa. Lisäksi Reijo Mäki on Selinin mielestä uudemmissa Vareksissaan kirjoittanut tälle turhan hyvän flaksin naismaailmassa, joten tuottaja on iskenyt siinä hieman kapuloita rattaisiin.

Tähtäimessä ulkomaiden levitys

Kirjailija Reijo Mäki on innoissaan hahmonsa päätymisestä yhä uudelleen elokuvakameran eteen.

- Kyllä jossain uran vaiheessa tuntui aika kaukaiselta tv- tai elokuva, mutta joskus 90-luvulla oli eri tyyppisiä lähentymisiä eri tahoilta ja jonkunmoisia sopimuksia tuli tehtyä, mutta kaiki jäi ihan puhumisen asteelle, mutta Markus ja Solar Films pani tapahtumaan, kiittelee Mäki elokuvatuottaja Markus Selinin osuutta.

Selin muistelee iskeneensä silmänsä Mäen teksteihin joskus 2000-luvun alkupuolella,ja pari vuotta myöhemmin ensimmäinen elokuva olikin jo valkokankailla.

- Reijosta ainakin näki tietyn huojennuksen, kun asiasta oli jo moni käynyt juttelemassa. Molemmat leffat menestyivät hyvin Suomessa, katsojaluvut olivat 200 000 huitteilla, niin se antoi uskon siihen, että pystytään keräämään Suomesta rahoitusta ja jonkin verran ulkomailtakin ennakkoa, kertaa Selin.

Solar Filmsin tähtäimessä onkin myös ulkomaiden levitys.

- Aika jännät kaksi vuotta edessä, kun saadaan ensin elokuvat valmiiksi ja sitten ryhdymme kauppaamaan niitä ulkomaille, kun kolme ensimmäistä on valmiina. Jännä nähdä miten ne lähtee liikkumaan, toteaa Markus Selin.

Neuvotteluja on käyty mm. saksalaisten kanssa, joskin siellä oltiin alkuun hieman epäroiviä uuden tuttavuuden kanssa. Markus Selin sai heidät kuitenkin vakuutettua, ettei kyseessä ole ihan tavanomainen tusinadekkari, joka on puserrettu samasta tuubista kuin esimerkiksi ruotsalaiset kilpailijansa.

- Kerroin heille, että Vares on sellainen pikkuisen viinaanmenevä yksityisetsivä, jolla on vielä enemmän viinaanmeneviä kavereita, eikä ne sen tarinat aina edes selviä loppuun. Saksalaiset sanoivat, että se voi olla ihan hyväkin, luokaa ihan oman näköisenne rikosleffa, hekottelee Selin saksalaisten reaktioita.

Kuvaukset liki kokonaan Turussa

Markus Selin vakuuttaa, että Varesten jatko ei ole ulkomaisesta menestyksestä kiinni, sillä Solarilla on satsauksessa hyvät kotimaiset kumppanit. Elokuvantekijöille tarjottavia palveluita koordinoi Turun Seudun Kehittämiskeskuksen alaisuudessa toimiva Länsi-Suomen elokuvakomissio, joka on auttanut mm. avustajien ja kuvauspaikkojen etsinnässä.

Kuuden elokuvan sarja kuvataan pääosin Turussa. Selinin arvion mukaan noin 115 kuvauspäivää urakoidaan Turussa, vain yksittäisiä kuvauspäiviä muualla.

- Suomessa ei oikeastaan ole mitään elokuvapääkaupunkia. Elokuvat ovat pitkälti siellä mihin ne on kirjoitettu tai missä on parhaat puitteet. Suomessa on käynnistetty paljon filmikomissioita, mutta hyvin harva niistä vaan toimii. Turku on näistä ehkä toimivin tällä hetkellä, kiittelee Selin.

Julkisuudessa on kerrottu Juha Veijosen ansaitsevan kuuden elokuvan urakastaan Suomen historian suurimman näyttelijänpälkkion, jonka on laskettu nousevan jopa lähelle sataa tuhatta euroa.

Vareksen isä, Reijo Mäki tuskin elokuvista samanmoista tiliä tekee. Uusin Vares-kirja 'Kolmijalkainen mies' ilmestyy kesällä, ja sen jälkeen pitäisi uudenkin kirjan alkaa hahmottua.

- Juttuhan on niin, että tässä taide on pääasia ja raha sivuseikka, eiköhän se näin taida tässä maailmassa mennä, kiemurtelee Mäki eroon kysymyksestä, maksetaanko palkka puhtaana käteen vai suoraan hänen ja Vareksen kantakapakan tilille...

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi