1. yle.fi
  2. Uutiset

Maisemavalokuvausta italialaisen maestron johdolla

Kotkan Valokuvakeskuksessa avattiin torstaina Toscana 2011 -maisemavalokuvausnäyttely, jossa on esillä Toscanalaisen maisemavalokuuvaja Martino Balestrerin, ja hänen oppilaidensa töitä. Balestrerin mukaan valokuvatessa on tekniikkaa tärkeämpää pohtia kuvan sisältöä ja tutustua huolella kuvauskohteeseen.

kulttuuri
YLE / Pasi Purmonen

Toscana 2011 -valokuvausnäyttely on viime keväänä järjestetyn opintomatkan työn tulos. Matkan opettajana toimi italialainen Martino Balestreri, joka on toiminut lähes koko ikänsä maisemavalokuvaajana. Näyttelyssä on esillä sekä Balestrerin että kahdeksan suomalaisen valokuuvaajan opintomatkalla ottamia valokuvia.

- Kommunikaation kanssa oli välillä vaikeaa, sillä puhun englantia vain vähän. En ollut myöskään opettanut valokuvausta aikaisemmin. Valokuvaamisessa on mielestäni tärkeintä oppia tarkkailemaa sitä, mitä valokuvataan ja vasta sen jälkeen tulee teknologia, sanoo Balestreri.

Hän aloitti valokuvaamisen 13-vuotiaana innostuttuaan Toscanan maisemista.

Ihmisen kädenjälki keskiössä

Vaikka Balestreri on pääasiassa maisemavalokuvaaja, hän uskoo valokuvistaan välittyvän myös ihmisen läsnäolon.

- Maisemassa on olennaista, että siinä näkyy ihmisen kädenjälki: talo, tie tai vaikka pelto. Ihmisen tulee olla keskiössä, vaikka häntä ei kuvassa näkyisikään, toteaa Balestreri.

Kun maisemaa kuvataan, paikka täytyy tutkia ensin. Tutkimuksessa voi kestää kauankin, ja onnistunut valokuva edellyttää Balestrerin mukaan myös onnea.

- Osa näyttelyssä olevista kuvista on hyvä esimerkki onnesta. Saatan käydä samassa paikassa kymmenenkin kertaa vuodessa, ja lopulta joku kuvaa onnistuu ja valmistuu, Balestreri paljastaa.

Kurssin myötä hän kertoo saaneensa uusia ystäviä ja päässeensä käymään ensimmäistä kertaa Suomessa. Jo kahden päivän vierailun jälkeen Balestreri on vakuuttunut, että Suomi olisi mielenkiintoinen kuvauskohde.

- Täällä olosuhteet ovat hyvin erilaiset. En kuitenkaan voi vain mennä ulos kuvaamaan, vaan minun pitää miettiä tarkkaan mitä kuvalta haluan, Balestreri huomauttaa.

Hän uskoo näyttelyn valokuvien herättävän katselijoissa tunteita, vaikka Toscanassa ei olisi käynytkään.

Toscana vuodenaikojen väreissä

Minna Metsärinne haki valokuvauskurssille lehti-ilmoituksen perusteella. Vaikka osa kurssin osallistujista kuvaa ammatikseen, Minna kertoo suurimman osan tekevän jotakin muuta päätyönään.

- Martino oli opettajana erittäin mainio: rauhallinen ja kärsivällinen. Hän kierrätti meitä viikon aikana aamusta iltaan monissa eri paikoissa, ja toimi sekä oppaana, tulkkina että opettajana,

Viikko Toscanan maisemissa oli ikimuistoinen. Upeiden maisemien lisäksi Minna muistelee lämmöllä italialaista kulttuuria, pieniä kyliä ja eksoottisia elämyksiä.

- Olin ikään kuin unessa koko viikon, eikä huvittanut palata Suomeen, naurahtaa Minna.

Hän toivookin näkevänsä vielä jonakin päivänä Toscanan syksyn.

- Syksyllä on kaikkia värejä: punaista ja keltaista, kypsiä viinirypäleitä. Toki kevätkin oli ihanan vihreä ja rauhallinen, kun ei ollut turisteja ja sai tutustua paikallisiin, Minna kuvailee.

Näyttelyssä on kuitenkin nähtävillä myös syksyisiä kuvia, sillä Leo Skogström ja Hannu Lehto vierailivat Toscanassa viime syksynä uudemman kerran. Vaikka pääpaino on maaseudun maisemakuvissa, esillä on myös joitakin yksityiskohtiin pureutuvia kaupunkikuvia. Minna uskookin, että näyttely tulee ylittämään kävijöiden odotukset.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Katariina Luoma

Lue seuraavaksi