Teflonpresidentti ja Iloinen Pölkkypää

Presidenttipeli kääntyy loppusuoralla Suomessa. Yhdysvalloissa se vasta kuumenee, mutta lopulta molemmat kansat saavat, mitä tilaavat. Demokratia puhuu, oikeus toteutuu. Tapani Ripatti pohdiskelee suunvuorossaan Yhdysvaltojen ulkopolitiikka sekä maan menneitä presidenttejä.

Suunvuorot
Tapani RIpatti
Tapani Ripatti.YLE / Lahti

Globaalisti tai vain Eurooppaa ajatellen, on ihan sama, kenestä tulee Suomen presidentti. Täällä on vakaa eduskunta, hallitus sekä kaikesta huolimatta viisautta ja uskoakseni loppupelissä myös talonpoikaisjärkeä.

Suomi-neito on kuin hymytön ja vakaa, taloudellisesti ja vaikutusvallaltaan pikkiriikkinen torpan tyttö verrattuna Yhdysvaltoihin. Setä Samulilla on näet valtaa ja voimaa. Viisaudesta enkä logiisuudesta ole aina ihan varma, kuten viime vuosikymmenet osoittavat.

Teflonpresidentti Reagan oli myynyt koko 80-luvun aseita ajatollaheille, joita hän piti vapaustaistelijoina. Osansa avusta sai myös nuori rakennusinsinööri Osama Bin Laden. Kun Venäjä vetäytyi Afganistanista ja rengeistä tulikin isäntiä, aloitti presidentti George W. Bush, jota kirjassa “Kuinka humpuuki valloitti maailman” kutsutaan “Iloiseksi pölkkypääksi” Afganistanin sodan.

Aseita myytiin sinne tänne riippuen siitä, missä virtasi öljy, missä jyrisivät silloisen Neuvostoliiton tankit. Setä Samuli riemuitsi, kun Saddam Hussein hyökkäsi Iraniin. Kymmenisen vuotta tuon jälkeen alkoi Bagdadiin alkoi sataa raketteja, koska maassa muka oli ydinaseita.

Ympäri maailman Persianlahdelta, Afganistaniin ja latinalaiseen Amerikkaan on toiminut sama logiikka; aseita, Coca Colaa ja hampurilaisia kaikkialle maailmaan!

Maailmanherruus on kiehtonut Yhdysvaltojen presidenttejä. Aseet ovat raivanneet tien. Johdatuksen ja viisauden he ovat saaneet puolisoiltaan sekä jos jonkinlaisilta hyvänolon guruilta ja astrologeilta, vaikka kait heillä olisi ihan tolkun neuvonantajiakin ollut käytettävissä. Ronald– ja Nancy Reagan uskoivat astrologiaan.

Ei suurta päätöstä ilman kunnon tähtikarttaa. Hillary– ja Bill Clinton etsivät totuutta “Ole oma sankarisi”-kirjallisuudesta. Väillä kaiketi kysäistiin, mitä Jeesus kulloisessakin tilanteessa tekisi. Kunnon jenkkipresidentti ei ole koskaan unohtanut Jumalaa.

Marraskuu 2012 kertoo millainen on ainakin Raamattuvyöhykkeen toivoma poliittinen Messias eli Yhdysvaltojen uusi presidentti. Toivotaan parasta, joskin jäljet pelottavat

Ja kysymys loppuun: Mikä seuraavista valtioista kykenisi niin tahtoessaan eniten järkyttämään koko maapallon rauhaa, tuhoamaan luontoa, lisäämään taloudellista kuilua rikkaiden ja köyhien välillä, kaatamaan hallituksia sekä luomaan alueellisia kriisejä nopeasti; Pohjois Korea, Iran, Israel, Kiina vai Yhdysvallat?

Lähteet: YLE Lahti

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus