1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Etelä-Savo

Luomu odottaa vielä läpimurtoaan - viime vuoden kasvu kovaa

Luomutuotanto kasvaa vuosi vuodelta. Tällä hetkellä peltoalasta luomua on kahdeksan prosenttia. Suuri läpimurto on kuitenkin vasta edessä, sillä kaupan myynnistä luomua on vasta alle kaksi prosenttia.

Kuva: YLE

Viime vuosina kuluttajien kiinnostus luomua kohtaan on kasvanut, vaikka päivittäistavarakaupan myynnistä luomutuotteiden osuus on tällä hetkellä vasta alle kaksi prosenttia. Kauppojen hyllyille on virrannut viime vuosina uusia kotimaisia ja ulkomaisia luomutuotteita.

- Luomun näkymät on hyvät. Viimeisen kolmen vuoden aikana luomutuotteet ovat saaneet entistä enemmän sijaa ihmisten ostoskoreissa. Viime vuosi näyttää, että vauhti kiihtyy vain. Luomutuotteiden osuus päivittäistavarakaupasta on kasvanut merkittävästi, sanoo Osuuskauppa Suur-Savon marketkaupan johtaja Iiro Siponen.

Siposen johtaman osuuskaupan hyllyiltä tiensä asiakkaiden ostoskoriin ovat löytäneet erityisesti luomumaitotuotteet.

- Maitotaloustuotteista jopa 10-15 prosenttia myydään luomuna. Seuraavana tulevat liha, kasvikset ja vihannekset, Siponen luettelee.

"50 prosentin tavoite mahdollinen"

Niilo Grotenfelt on tuottanut luomumaitoa Juvan Vehmaassa 1990-luvun alusta saakka. Grotelfelt on mukana Juvan Luomumeijeri Oy:ssa, joka vastaa myös luomumaidon jalostuksesta. Osa maidosta jalostetaan omassa meijerissä, osa menee Jalasjärvelle yhteiskumppanin meijeriin.

Maabrändivaltuuskunta on esittänyt, että vuonna 2030 puolet ruokatuotannosta olisi luomua. Nils Grotenfelt pitää 50 prosentin tavoitetta täysin mahdollisena.

- En näe mitään syytä miksi ei. Luomutuotanto ja erityisesti luomumaidon tuotanto on kannattavinta maataloustuotantoa tällä hetkellä.

Luomu elättää viljelijää paremmin?

Grotefelt laskee luomuvuottajan saavan työstään jopa 20 prosenttia parempaa tuntipalkkaa perinteiseen tuottajaan verrattuna.

- Lehmäkohtainen keskituotos on Juvan luomutiloilla yli 9 000 litraa kun se perinteisillä tiloilla lienee 8 500 litran tasolla.

MTT:n luomututkija Arja Nykänen suhtautuu hieman kriittisesti kannattavuuslaskelmaan.

- Ammattitaitoinen luomuviljelijä pääsee hyvään kannattavuuteen, mutta erityisesti siirtymäaika on haasteellinen aika myös kannattavuusmielessä, Nykänen muistuttaa.