Osaat voidella suksesi, jos osaat silittää paitasi

Suksien voitelu ei ole rakettitiedettä. Harrastajahiihtäjä selviää parilla erilaisella voiteella läpi talven. Voitelumestari kumoaa pelon siitä, että voitelu veisi paljon aikaa. Suksiparin perusvoitelun tekee varttitunnissa.

suksien voitelu
YLE / Ari Vihanta

Mika Rinta-Keturilla on kokemusta voitelusta hankalillakin keleillä. Hän on toiminut ampumahiihdon maajoukkueen huoltomiehenä, sittemmin hän on tehnyt ampumahiihtäjien välihuoltoa eri suksitallien palkkalistoilla.

- Ensin putsataan luistoalueet. Sen jälkeen siihen levitetään parafiinia voiteluraudalla. Annetaan suksen jäähtyä hetken aikaa ja sitten siklataan ja harjataan se, Mika Ranta-Keturi neuvoo ja saa perusvoitelun kuulostamaan helpolta.

Siklaamisella tarkoitetaan ylimääräisen voiteen poistamista muovisella kaapimella.

Perinteisen tyylin suksessa luistoa ei laiteta suksen keskiosaan, vaan se varataan pitovoiteelle. Luistelusuksessa voiteen voi laittaa koko sukseen. Perinteisen suksissa luistovoitelun jälkeen levitetään pitovoidetta keskelle suksea. Kantapään paikka toimii hyvänä merkkinä voitelulle.

- Ei sitä kannata laittaa kantapään takapuolelle, se ei auta siellä mitään. Kantapäästä eteenpäin pitoa levitetään 30-40 senttimetrin alueelle.

Uusien suksien ostajan kannattaa pyytää myyjää merkitsemään sukseen oikea pitoalue esimerkiksi vetämällä tussilla merkki suksen kylkeen.

Pienellä perusvarustelulla pärjää

Tavallinen kuntoilija pärjää kahdella hyvin valitulla luistovoiteella ja kahdella pitovoidepurkilla.

- Jos viisikymmentä euroa laittaa voiteisiin, niin sillä varmasti pärjää.

Voiteiden lisäksi tarvitaan toki voiteiden lisäksi muitakin varusteita, mutta ei niihinkään valtavasti tarvitse sijoittaa. Voiteluraudaksi käy vanha silitysrautakin, lisäksi ainakin sikli ja harja ovat tarpeen.

Älä ota stressiä

Monille suksien voitelemisen henkinen kynnys on korkea. Urakka tuntuu suurelta, vaikealta ja aikaakin siihen tuntuu hukkautuvan.

- Luistovoitelun laittamisessa menee viisi ja pitovoitelun laittamisessa viisi minuuttia, kyllä varttitunnissa yhden suksiparin voitelee, Mika Rinta-Keturi kannustaa.

Samalla Rinta-Keturi kehuu, ettei voitelu mitään rakettitiedettä ole.

- Jos on joskus oman paitansa silittänyt, niin kyllä silloin osaa voidetta silittää suksen pohjaan.

Tosin voitelijamestarikin tunnustaa, että nollakeleillä homma muuttuu pitovoiteeksi levitettävän liisterin levittämisen takia haastavammaksi. Pitopohjasukset tuovat helpotusta tähän ongelmaan. Pitovoiteissa apua voi hakea myös teipeistä

Yleisimpänä harrastajavoitelijan virheenä Mika Rinta-Keturi pitää huolimatonta siklausta. Eli luistovoide siklataan vähän liian huonosti suksen pohjasta pois. Pitovoidetta puolestaan ei kannata levittää liian isolle alueelle.

Lähteet: YLE Pohjanmaa