1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nainen maksaa samasta hiustenleikkauksesta jopa tuplaten

Naiset maksavat hiusten leikkauksesta huomattavasti enemmän kuin miehet. YLE Turun mies- ja naistoimittaja soittivat turkulaisiin parturi-kampaamoihin ja kysyivät leikkauksen hintaa. Toimittajien hiuksissa on sukupuolesta huolimatta hyvin samanlainen leikkaus.

Kotimaan uutiset
Kampaaja leikkaa asiakkaan hiuksia
YLE / Laura Holappa

Periaatteessa turkulaisten parturi-kampaamojen hinta määräytyy leikkaukseen käytetyn ajan mukaan. Näin sanotaan useiden parturi-kampaamojen nettisivuilla. Käytännössä kuitenkin suurimmassa osassa parturi-kampaamoja naistoimittajan hiustenleikkuuseen haluttiin varata aikaa tunti, jolloin hinta oli jopa kaksi kertaa kalliimpi.

Tasa-arvovaltuutettu ja kuluttaja-asiamies ovat tehneet jo toukokuussa 2010 yhteisen kannanoton, jossa he vaativat, että palvelun hinnoittelu ei saa perustua sukupuoleen vaan sen pitää perustua toimenpiteeseen.

YLE Turun soittokierroksella parturi-kampaamoihin monet kuitenkin puhuivat miesten hinnoista ja naisten hinnoista.

Turun Hiusalan Yrittäjien puheenjohtaja Mirva Vuori myöntää, että tasa-arvo tuskin toteutuu hiustenleikkausten hinnoissa.

- Monet alan yrittäjät ovat tehneet tasa-arvovaltuutetun kannanoton jälkeen niin, että hinnoittelevat erikseen parturipalvelut ja kampaamopalvelut. Onhan tässäkin hinnoittelussa jako sukupuolen mukaan, vaikka sitä ei ääneen sanotakaan, Vuori pohtii.

Erityisesti lyhyttukkaiset naiset, joiden hiuksiin ei tehdä raitoja tai muita käsittelyjä, tuntevat hinnoittelun sukupuolen mukaan usein syrjiväksi. Vuori ymmärtää tämän hyvin.

- Varsinkin nuorille miehille tehdään nykyään lyhyisiin hiuksiin jos jonkinmoisia muotoonleikkauksia. Eivät ne kovin paljon eroa naisten lyhyiden hiusten leikkauksista. Vaikka tietysti, jos miesten leikkaukseen menee kovin paljon aikaa, niin kyllä silloin hintakin nousee.

Tässä YLE Turun soittokierroksen tuloksia:

Soittokierros tehtiin ennen vuodenvaihdetta. Sen jälkeen hiusalan arvonlisävero on noussut yhdeksästä prosentista 23 prosenttiin, eli kampaamopalveluiden hinnat ovat saattaneet muuttua. Toimittajat kysyivät hintaa siviilihenkilöinä, eivätkä paljastaneet olevansa toimittajia.

Clipp / Linnankatu

Hiustenleikkaus internetissä olevan hinnaston mukaan: 37,80–50,40 €

Puhelimitse naistoimittajalle annettu hinta: 51,60 €. Puhelimeen vastanneen kampaajan perustelu: - Hiustenleikkaus maksaa aina naisilla sen verran. Naisille tulevat ihan eri mallit ja muotoilut.

Puhelimitse miestoimittajalle annettu hinta: 38,70 €

11. hetki

Internetissä olevassa hinnastossa erikseen kampaamohinnat (tuntiveloitus alkaen 53 euroa) ja parturihinnat (leikkaus alkaen 33 euroa).

Soittokierroksella naistoimittajalle annettu hinta: alkaen 53 euroa. Kampaajan perustelu: - Hinta menee ajan mukaan. Naisten leikkaukseen varataan aina tunti aikaa.

Miestoimittajalle annettu hinta: Noin 30 €.

Kerttulin hiuspiste

Ei hinnastoa internetissä.

Soittokierroksella naistoimittajalle annettu hinta: - Naisten hinta 30 euroa, pesulla 34 euroa. Jos vain tasoitetaan latvoja hinta on 21 euroa. Tarkkaa hintaa ei voi sanoa hiuksia näkemättä. Hinta riippuu ajasta ja työstä. Miehillä ei yleensä kulu aikaa suunnitteluun ja muotoiluun.

Hinta miestoimittajan kysyessä: 24 euroa, arvonlisäveron noustua.

Avantgarde

Ei hintoja internetissä.

Hinta naistoimittajan lyhyelle tukalle: - Luulen, että sulla hinta on 40 euroa. Riippuu siitä mitä tehdään. Hintamme ovat alkaen 25 euroa.

Hinta miestoimittajan kysymänä: 25 euroa.

Parturi-kampaamo Trixie

Hinnasto internetissä: Erittäin lyhyiden hiusten leikkaus (30–45 min) 29€ (kone tai saksityönä), hiustenleikkaus 1 tunti 44€.

Hinta lyhyttukkaisen naistoimittajan puhelimitse kysymänä: 44 euroa.

Hinta miestoimittajan kysymänä: 29 euroa.

Hyvän ilman kampaamo

Internetissä olevan hinnaston mukaan hiustenleikkaus 19,50–28 €, mallinmuutosleikkaus 35–42 €.

Soittokierroksella naistoimittajalle annettu hinta: 20–27 euroa. Hinta määräytyy kuulemma ajan mukaan.

Soittokierroksella miestoimittajalle annettu hinta: 19,50 euroa.

Hiukset Victor

Ei hinnastoa internetissä.

Puhelimitse naistoimittajalle annettu hinta: - Pelkkä leikkaus alkaen 27,50 €. Hintamme ovat 27–42 euroa. Tosi lyhyistä hiuksista on [naisilla] yleensä otettu miesten leikkauksen hinta.

Puhelimitse miestoimittajalle annettu hinta: 27,50 €

Lähteet: YLE Turku / Tuuli Toivanen

Lue seuraavaksi