Näsijärven jäätyminen kiinnostaa vedonlyöjiä

Loppiaisviikonlopun pakkaset veivät mukanaan Näsijärven laineet. Satamapäällikkö Matti Joen mukaan järvi ei kuitenkaan ole vielä virallisesti jäässä. Tämän hän on kertonut myös vedonlyöjäporukoille, jotka soittelevat jäätietoja parhaimmillaan jopa aamukuudelta.

Tältä näytti Näsijärven selkä aamupäivällä 8.1.2012. Kuva: YLE / Jukka Kuusinen

Näsijärven tuore jääpeite päätyi aurinkoisena sunnuntaipäivänä moniin valokuviin. Kansi ei kuitenkaan kata vielä koko järveä.

- Siilinkarin pohjoispuolella on vielä iso alue jäätymättä. Vesi oli pariasteista kun pakkaset tulivat, ja lämmön pitää purkautua jostakin, Matti Joki selvittää.

Näsijärvi katsotaan virallisesti jäätyneeksi siinä vaiheessa kun koko Koljonselkä Muroleeseen saakka on jäässä. Ei ole tavatonta, että jäitä odotellaan vielä tammikuussa.

- Viimeiset pari vuotta ovat olleet niin kylmiä, että jäät on saatu jo joulukuussa. Paljon tavallisempaa on, että järvi jäätyy tammikuun kymmenennen päivän paikkeilla. Myöhäisin jäiden tulo on mitattu vuonna 2008, jolloin Näsijärvi jäätyi vasta tammikuun viimeisenä päivänä.

Ensi viikolla luistelemaan?

Alkuviikon ennusteet lupailevat kymmenen asteen pakkasia, ja loppuviikoksikin on tiedossa pikkupakkasta. Jos sää pysyy tuulettomana, pääsee järvi jäätymään lopullisesti, Matti Joki sanoo.

- Tuulettomalla kelillä Näsijärvi saatttaa jäätyä tiistaina. Lumeton jää vahvistuu keskimäärin kolme senttiä vuorokaudessa, ja ensi viikolla saattaa jo päästä luistelemaan poukamissa.

Satamatoimiston puhelimet soivat järven jäätymisaikaan tiuhaan. Kuudelta aamulla soittava jäätilanteen kyselijä ei kuitenkaan yleensä ole kiinnostunut luistelukeleistä vaan rahasta.

- Näsijärven jäätymispäivästä lyödään kovasti vetoa. Osa kyselijöistä haluaa tietää jopa tarkan jäätymiskellonajan. En kyllä aio lähteä Siilinkarille kököttelemään ja vahtimaan kellon kanssa, Matti Joki nauraa.