Eläimen inhimillistäminen riepoo tapagurua

Onpa hän söpö, kuulee koirasta sanottavan. Ystävän kohdalla puolestaan mietitään mitä sille mahtaa kuulua. Persoonapronominit ovat menneet kielenkäytössä sekaisin ja lemmikki on syrjäyttänyt ihmisen arvostuksessa. Tapakouluttaja Kaarina Suonperän mukaan hyvän tavan vastainen muutos kielenkäytössä kertoo äidinkielen elävän kriittisiä vaiheita.

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä. Kuva: YLE / Sami Tammi

- Kaikki on mennyt hälläväliä -tyyliseksi. Me aikuiset olemme antaneet lapsille kaiken periksi emmekä ole kuunnelleet mitä he puhuvat. Nyt kun he ovat isompia, niin olemme valmiita moittimaan nuorisoa huonosta kielenkäytöstä. Samalla unohdamme, että mehän sen olemme sallineet. Jos annamme hälläväliä -tyylin jatkua, niin se kolahtaa aika paljon kielenkäyttöön.

Suonperän mukaan hän -muodon käyttäminen eläimestä on hyvän tavan vastaista. Hän toivoo ihmisten puuttuvan asiaan.

- Toivoisin, että ulkopuoliset reagoisivat hän -muodon käyttöön. Leikkisästi voisi vaikka kysyä, että ihanko se istuu pöydässä ja onko sille oma paikkakin.

Suonperä myöntää, että muutokseen saattaa vaikuttaa lemmikin arvostuksen nouseminen.

- Lemmikille hankitaan nykyään tuliaisiksi maailmalta kaikenlaisia vaatteita ja hyvin äkkiä se varmaan istuu pöydässäkin ja syö veitsellä ja haarukalla ja lopettaa nuolemisen. Roolit ovat menneet vähän sekaisin. Itsellänikin on ollut koiria, mutta meillä koira pysyi aina se -muodossa vaikka hyvin rakas olikin.