Nokkahuilu soi sitkeästi musiikkitunneilla

Musiikinopettajat kaipaavat sähköisiä opetusmateriaaleja. Nastolalainen luokanopettaja sävelsi ja tuotti uutta opetusmateriaalia nokkahuilun soittamiseen. Nyt suomalaiskouluissa voidaan puhaltaa niin tangoa kuin teknoakin.

huilu
Hämeenlinnan OKL:ssa on monipuolista musiikin opetusta.YLE/ Kari Mustonen

Ostakaa makkaraa -laulun soittaminen ei kiinnosta nykylapsia. Jottei nokkahuilun soittaminen maistuisi puulta, nastolalaisen Erstan koulun opettaja Aki Järvelä päätti kehittää uutta materiaalia.

- Kysyin oppilailta, mitä he haluaisivat soittaa nokkahuilulla ja vastauksena oli tekno. Samana iltana äänitin kotistudiossani nokkisteknon. Soitimme sitä seuraavana päivänä koulussa ja siitä tuli hitti, nastolalainen luokanopettaja kertoo.

Järvelän kehittämässä Nokkismusa-materiaalipaketissa on valmiita, eri tyylilajien taustoja, joiden päälle soitetaan melodiaa nokkahuilulla. Muistitikulla toimitettava opetusmateriaali leviää kovaa vauhtia suomalaisiin kouluihin. Sähköiselle materiaalille olisi tarvetta enemmänkin.

- Opetusmateriaali voisi olla tietokoneella, josta etsitään tiedot videotykille heijastettavaksi. Samasta kansiosta löytyisi aihepiireittäin tietopohja, nuotit, soivat taustat ja niin edelleen, Järvelä pohtii.

Kirjallinen materiaali edelleen pop

Musiikin opetus perustuu kuitenkin edelleen pääosin kirjalliseen aineistoon eivätkä oppikirjakustantajat tunnu olevan kiinnostuneita sähköisten materiaalien kehittämisestä.

- Kustannusyhtiöt tarjoavat sähköistä materiaalia yllin kyllin muihin oppiaineisiin, muttei musiikinopetukseen. Sähköistä materiaalia pitäisi olla enemmän, sitä pitäisi päivittää jatkuvasti ja sen pitäisi olla edullisesti koulujen hankittavissa, Järvelä vaatii 20 vuoden opetuskokemuksella.

Nokkahuilun soittaminen on edelleen mukana musiikin opetussuunnitelmassa. Järvelän mukaan nokkahuilu on halpa instrumentti, jolla alakoululainenkin onnistuu soittamaan melodiaa.

Lähteet: YLE Lahti / Suvi Turunen