Iitin musiikkijuhlat vakiinnuttanut paikkansa

Iitin musiikkijuhlat on ensi kesänä konserttipäivää pitempi kuin tähän asti - nyt vietetään kymmenvuotisjuhlia. Sen kunniaksi käyttöön otetaan uusi esiintymistila Vuolenkoskella ja saadaan jälleen uutta kuunneltavaa konserteissa.

Iitti
Hiidenvuoren konsertin juhlayleisöä
Iitin Hiidenvuoren yökonsertti on jo perinne. Arkistokuva.YLE / Raine Martikainen

Budjetti liikkuu 120 000 euron paikkeilla, ja Iitissä poikkeuksellisen suuri osa, 40 prosenttia, tuloista kerätään lipputuloilla.

Ensimmäiset 10 vuotta ovat sujuneet juhlien perustajan, pianisti Laura Mikkolan mielestä mallikkaasti.

- Iitin musiikkijuhlat on hienosti vakiinnuttanut paikkansa Suomen festivaalikesässä. Meillä on ollut joka vuosi huippumuusikoita ja kantaesityksiä. Yleisöä on paljon ja tunnelma on hienoa, kiittelee Mikkola.

Musiikkijuhlat on vetänyt vuosittain kansainvälisiä esiintyjiä ja huippuorkestereita. Tänä kesänä ensiesiintymisensä Suomessa tekee kapellimestari, viulisti Andres Mustosen johdolla Tallinn Sinfonietta.

Esiintyjistä musiikkijuhlilla ei ole todennäköisesti pulaa tulevaisuudessakaan. Ulkomaalaiset muusikot ovat ottaneet yhteyttä, sillä he haluaisivat tulla Iittiin esiintymään.

- Musiikkijuhlat on ollut kansainvälisesti esillä: on tehty Mozart-levyä, Itävallan radio ja Belgian televisio ovat tehneet ohjelmia ja ranskalaiset musiikkilehdet ovat tehneet juttua. Tapahtuma alkaa olla kuuluisa ihan kansainvälisesti, innostuu Mikkola.

Juhlat käyntiin toivekonsertilla

Iitin musiikkijuhlat pitää kymmenvuotisen taipaleensa kunniaksi toivekonsertin viikkonsa alkajaisiksi Vuolenkoskella ensi kesänä.

- Ihmisillä on nyt mahdollisuus toivoa kappaleita maaliskuun loppuun mennessä. Niistä laadin mukavan kokonaisuuden, joka kuullaan Vuolenkosken Lossikartanossa Aarno Cronvallin juontamana.

Viime vuoden tapaan Verla muuttuu jälleen elokuvamaailmaksi. Sekä muusikot että yleisö olivat hyvin innostuneita viime kesän konsertista, joten elokuvateemaa oli luonnollista jatkaa tulevanakin suvena.

Avajaiskonsertissa kuullaan Einojuhani Rautavaaran Cantus arcticus pianolle sovitettuna.

- Se on loistava idea, mutta hyvin, hyvin haasteellinen työ sovittaja Peter Lönnqvistille, kuvailee Mikkola.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mari Pekkanen