Pidä varasi sähköjen palautuessa - tunnista vaarallinen nollavika

Kun sähköt saa sähkölinjojen katkeamisen jälkeen vihdoin takaisin, on tärkeää olla varuillaan. Jos huomaat, että sähkölaitteiden toimivan oudosti, valojen palavan normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, katkaise sähkö äkkiä pääkytkimestä.

Kotimaa
YLE / Tuuli Toivanen

Nollavian seurauksena sähkölaitteiden metalliset kuoret voivat tulla jännitteisiksi, ja jännite voi nousta pahimmillaan 230 voltista 400 volttiin. Tällöin joihinkin laitteisiin tulee ylijännitettä ja joihinkin alijännitettä. Poikkeuksellinen jännite voi levitä talon metallirakenteissa, rikkoa sähkölaitteita tai saada aikaan tulipalon, kerrotaan Turvallisuus ja kemikaalivirastosta.

Jos tunnistat nollavian tunnusmerkit, varmin toimenpide on katkaista sähkö nopeasti pääkytkimestä. On hyvä kuitenkin huomioida, että myös sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen.

Nollavikatilanteessa sähköjärjestelmän niin sanotut nollajohdot eivät ole ehjät. Tällöin sähkö lähtee kulkemaan talon metallisia rakenteita pitkin, jos talon maadoitus ei ole kunnossa. Nollavikoja havaitaan usein vanhoissa kiinteistöissä laajojen myrskyjen yhteydessä.

- Sen nollajohdon takia ei katkenneisiin sähkölinjoihin parane mennä koskemaankaan. Jos nollajohdossa on vielä jännitettä, niin sähköiskun vaara on suuri, koska nollajohto on ainoa jota ei ole eristetty sähkölinjoissa, kertoo Eltelin asentaja Eero Malmberg.

Nollavika voi tulla, kun jokin osa sähköverkosta saadaan takaisin toimintaan, mutta lähellä on vielä muita vikakohtia, joiden nollajohdot ovat rikki.

Lähteet: YLE Turku