1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Väkivallan otsikot ruokkivat pelkoa

Jyväskylä nousi viime vuonna otsikoihin raa'an väkivallan merkeissä. Sama on jatkunut alkuvuoden aikana, esimerkiksi Iltalehti kirjoitti muutama päivä sitten Jyväskylän väkivaltaisesta yöstä. Samaan aikaan väkivalta on kuitenkin vähentynyt.

Kuva: YLE / Jari Pelkonen

Jyväskylässä olikin viime vuonna poikkeuksellisia väkivallantekoja, joita media myös seurasi. Kadulla tilanne on kuitenkin normaali.

- En minä Jyväskylän yöstä ole mitenkään erityisen huolestunut, mitä tuolla viikonvaihteiden yössä liikkuessa näkee. Ihan normaali tilanne, sanoo Jyväskylän kaupungin nuoriso-ohjaaja Seppo Pohjolainen.

- Mitä olen ulkopaikkakuntien lehtiä seurannut, niin kyllä Jyväskylän maine on aika lailla kärsinyt. Jyväskylää on pidetty mukavana kaupunkina, jossa on mukavia ihmisiä, mutta nyt on ollut muutama laajasti seurattu poikkeuksellinen tapaus, jatkaa puolestaan Jyväskylän seurakunnan erityisnuorisotyön ohjaaja Petri Grönholm.

- Nuorisoahan näistä rähinöistä monesti pyritään syyttämään, mutta kyllä näissä viikonvaihteen mätkinnät ovat enimmäkseen humalaisten aikuisten tekosia, Pohjolainen täydentää.

Puhutaan myös jengiytymisestä ja kantasuomalaisten ja maahanmuuttajanuorten keskinäisistä kahnauksista. Nuorisoa läheltä tarkasteleva kaksikko on sitä mieltä, ettei merkkejä kummastakaan oikein ole.

Väkivaltaa kuitenkin pelätään. Pelosta kertoo kuitenkin se, että väkivaltaa vastaan ja väkivallan vuoksi varustaudutaan entistä enemmän.

- Kättä pidempää tuntuu aika monella olevan mukana. Se on sitä pelon ilmapiiriä. Otsikoita saa kuitenkin aikaan marginaaliporukka, ei kadulla kenenkään tarvitsisi pelätä, Pohjolainen sanoo.

- Suurin osa ihmisistä välittää toisistaan, ja ihmiset auttavat toisiaan, sanoo puolestaan Grönholm.