Lotat veivät dokumentintekijän sielun ja sydämen

Suomen lottien kokemuksista kertova dokumentti tehdään tunteella, mutta tavoite ei ole juhlava eikä vaaleanpunaisesti ihannoiva. Tekijät pyrkivät ihmisen näköiseen arkidokumenttiin, sen näköiseen kuin sota oli.

kulttuuri
tuottaja Raimo Salo
YLE / Sauli Antikainen

Tuottaja-kuvaaja Raimo Salo on kerännyt aineistoa Viimeinen testamentti -dokumenttiin syys-lokakuusta lähtien. Hän on tavoittanut jo noin 40 sotatoimialueella toiminutta lottaa ja edessäpäin on vielä 20-30 tapaamista, osa niistä Lapissa. Vastaanotto on ollut ystävällinen ja avoin.

- Voi hyvänen aika! Nämä naiset ovat vieneet minulta sielun ja sydämen. He ovat ihania naisia, Raimo Salo innostuu.

- Haastatteluissa ei ole muita paikalla kuin lotta ja minä. Elämme ne tilanteet tunteella. Siihen ihmisen tarinaan täytyy eläytyä, että se saadaan talteen. Suurin vaikutus tällä itseeni on, että alan vähitellen tajuta, kuinka ison työn isämme ja äitimme ovat silloin aikanaan tehneet, Raimo Salo sanoo.

Merkittävä aineisto tuleville polville

Dokumentin lottien kokemuksista on tilannut Syvärannan Lottamuseo, joka saa työn edetessä kokoelmiinsa myös paljon uutta sodanaikaista esineistöä, kuten valokuvia.

- Tässä kertyy historiallisesti ja museaalisesti valtava materiaali haastattelutunnelmineen ja sisältöineen. Se on tulevaisuudessakin tutkijoille korvaamatonta aineistoa, Raimo Salo huomauttaa.

Viimeinen testamentti on uusin työ Raimo Salon pitkässä sodanaikaista historiaa valottavassa dokumenttien sarjassa. Monet aikaisemmat on tehty yhteistyössä Yleisradion kanssa ja esitetty myös televisiossa.

Näitä ovat olleet muun muassa Sotalesken suru (2006) ja Pohjoisen partisaanit, joka kertoo Sallan partisaaani-iskuista kesällä 1943 (2011).

Tekeillä oleva lottadokumentti Viimeinen testamentti valmistuu lokakuussa.

Lähteet: YLE Lappi / Hillevi Antikainen