1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ravintola nokka

Ravintola Nokka vuoden HelsinkiMenu-ravintolaksi

Ravintola Nokan keskittyminen lähiraaka-aineisiin ja hyvään palveluun oli tunnustuksen saannin takeena. Kilpailussa tuli toiseksi Suomenlinnan Panimo ja kolmanneksi Sundmans Krog.

HelsinkiMenu-kilpi luovutettiin Ravintola Nokalle kolmatta kertaa. Raadin muodostivat Kauppalehden toimittajat Hannu Lahtonen (vas.) ja Hannu S. Vanhanen (oik.). Keskellä keittiöpäällikkö Ari Ruoho ja ravintolapäällikkö Terhi Vitikka. Kuva: YLE

Kuudentoista HelsinkiMenu-ravintolan tarjonta ja sen laatu käydään läpi vuosittain järjestettävässä kisassa. Kulloinkin valittu testihenkiö tai -henkilöt nauttivat ravintoloiden annoksista ja pisteyttävät kokonaisuuden. Vuoden 2010 kilpailussa vei voiton Ravintola Lasipalatsi ja nyt siis Ravintola Nokka.

Tällä kerralla raadin muodosti kaksi herkkusuuta, Kauppalehden toimittajat Hannu Lahtonen ja Hannu S. Vanhanen. He pitivät Nokan etumatkaa selvänä.

- Voitto perustui ennen kaikkea hyvään ruokaan ja palveluun. Nokka lumosi perinteisistä raaka-aineista valmisteluilla annoksilla, jotka olivat modernin tyylikkäitä, mutta ehdottoman herkullisia, toteavat Hannut.

Terveisiä keittiöihin

- Enemmän saisi olla tarjolla paikallista villiä kalaa ja Uudenmaan riistaa, esimerkiksi hirveä ja peuraa sekä tietysti lammasta.

Raati piti keittiöiden aikaansaannoksia yleensä hyvinkin onnistuneina, mutta jäi kaipaamaan uutta otetta saliin.

- Siellä on paljon kehitettävää. Asiakas pitää pystyä huomaamaan paremmin ja palveluun toivomme lisää luontevuutta, joustavuutta ja nokkeluutta. Salihenkilökunnan arvostusta on nostettava. Ehkä se ei ole kohdallaan siksikään, että television lukemattomat kokkiohjelmat kiinnittävät huomion keittiön puolelle. Tässä on ravintoloitsijoilla työsarkaa kerrakseen, toteavat Vanhanen ja Lahtonen.

Paikallisista raaka-aineista hyvin tehty ruoka kiinnostaa asiakkaita, kunhan sitä myydään ja mahdollisuutta tehdään tunnetuksi. Vuoden 2010 voittaja Ravintola Lasipalatsi kymmenkertaisti HelsinkiMenu -annosten myynnin määrän pienillä lisäponnistuksilla.

Ruokatiedon organisoiman HelsinkiMenun perusajatuksena on alusta alkaen ollut laadukkaiden suomalaisten raaka-aineiden osuuden kasvattaminen ravintoloiden ruokalistoilla ja ruokakulttuurin kaikinpuolinen edistäminen.