1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Levy-yhtiöiden postilaatikot natisevat liitoksistaan

Artistien on yhä vaikeampi saada huomiota musiikkimaailmassa. Levytyssopimuksen pääsevät raapustamaan harvat ja musiikkia tekevät joutuvat satsaamaan aiempaa enemmän omaa rahaa demoihin ja omakustannelevyihin.

viihde
Levy-yhtiöihin tulvii postia.
YLE / Anna Kumpulainen

Suomalaiset levy-yhtiöt saavat postia yhtyeiltä ja artisteilta niin kotimaasta kuin ulkomailtakin tiuhaan. Demonauhoituksia, mp3-raitoja sekä omakustanteita pursuaa sähköposteihin ja postilaatikoihin lähes päivittäin.

- Tarjontaa on huomattavasti enemmän kuin on kapasiteettia julkaista. Kaikkea ei ehdi heti käsittelemään, kertoo kuopiolaista Osasto A-levy-yhtiötä pyörittävä Petja Turunen.

Turusen mukaan kaikki tuleva materiaali pyritään kuitenkin kuuntelemaan ennemmin tai myöhemmin. Samaa sanoo myös tuotantopäällikkö Niko Kangas Fullsteam Recordsista. Tiukentuvassa kilpailussa yhä harvempi saa levytyssopimuksen.

- Pelkän demon perusteella levytyssopimuksen saa ehkä yksi kymmenessä vuodessa, kuvaa tilannetta muun muassa siilinjärveläistä Aavikkoa julkaisevan helsinkiläisen Stupido Recordsin toimitusjohtaja Joose Berglund.

Rahallista helpotusta omakustanteiden tekemiseen toisivat eri tahojen tarjoamat avustukset, joita Turusen mukaan ei juuri osata tai tiedetä hakea.

Valmiiksi hiottu tuote avaa ovia

Suuri tarjonta vaatii artisteilta aiempaa suurempaa panostusta. Turusen mukaan oiva valttikortti on loppuun asti hiottu ja laadukas nauhoitus. Rahaa on satsattava ja monet tekevätkin studiossa omakustannelevyn.

- Mitä valmiimpi tuote, sitä alempana kynnys levy-yhtiön kannalta on. Toisinaan heikkolaatuisempi äänitys saattaa kuitenkin päästä läpi, jos biisit ovat hyviä, Turunen toteaa.

Demoissa ja omakustanteissa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota avausraitaan, jonka avulla mielenkiinto usein herää.

- Monesti lyhyt kuuntelu riittää päätöksen tekemiseen. Toisaalta demon perusteella me emme ole ottaneet yhtään artistia, vaan lähes aina vinkki tulee jonkun tutun kautta, Kangas kertoo.

Demojen, omakustanteiden ja puskaradion lisäksi tien levy-yhtiön huomaan avaavat keikat, joita Turunen pitää tärkeinä työnäytteinä.

-Monet levy-yhtiöiden edustajat haluavat nähdä bändin livekeikan. Levyjä täytyy lähettää siis myös keikkapaikoille, hän muistuttaa.

Rockama tavoittelee menestystä

Kovan kilpailun allekirjoittavat myös vastikään omakustannelevyn valmiiksi saaneet, lapinlahtelaisen Rockama-yhtyeen laulaja-basisti Olli Kananen ja kitaristi-taustalaulaja Juha Heikkinen.

- Teimme yhdeksän biisiä sisältävän levyn studiossa, koska tähtäimet ovat pidemmällä ja musiikkimaailmasta on nykyään vaikea saada huomiota, Kananen myöntää.

Uunituore levy vaati kolmijäseniseltä yhtyeeltä suuren rahallisen satsauksen, joka onnistuttiin maksamaan bändin lompakosta.

- Olemme keikkailleet sen verran, että saimme debyytin maksettua. Kyllähän se vähän huimasi päätä, Heikkinen nauraa.

Lähteet: YLE Savo / Anna Kumpulainen

Lue seuraavaksi