1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Värikäs kinesioteippi vie liikkujan kivun

Kinesioteippaus kasvattaa suosiotaan Suomessa. Kirkkaanväriset teipit ovat monille jo tuttuja ainakin television urheilukilpailuista, mutta nykyään yhä useampi löytää myös lievitystä kipuun kinesioteippauksesta.

Outi Lehtinen etsii lievitystä kipuun kinesioteippauksesta. Kuva: YLE / Tuuli Toivanen

Outi Lehtinen kaatui polkupyörällä ja satutti olkapäänsä. Kipu haittasi arkielämää kunnes Lehtinen keksi hakea apua kinesioteippauksesta.

- Se on teipattuna tukevampi, eikä siinä ole kipua - tällaista lepokipuakaan, Lehtinen kertoo.

Paraneminen ei tapahdu hetkessä, mutta lehtisen olkapäässä kiemurteleva vaaleanpunainen teippi ohjaa plkapään liikettä oikeammaksi. Pikkuhiljaa teippien avulla kipu katoaa.

Värikkäät kinesioteipit eroavat perinteisestä urheiluteippauksesta siinä, että kun valkoisella jäykällä teipillä liikettä pyritään usein rajoittamaan, niin kinesioteipeillä suunnataan liikettä oikeammaksi. Usein onnistutaan myös parantamaan nivelen liikkuvuutta.

- Varsinkaan liikkuvan nivelen alueella se valkoinen teippi ei anna sellaista halutunlaista toiminnallista apua. Kinesioteippi puolestaan on elastinen teippi, jolla pystytään tekemään aika paljon erilaisia asioita: Vaikuttamaan kipuun, liikkeeseen, liikkeen laajuuteen, liikkeen laatuun, luettelee fysioterapeutti Marko Grönholm.

Itämainen tekniikka

Tekniikan kehitti kiropraktikko Kenzo Kase Japanissa 1970-luvulla. Hän huomasi, että siirtämällä ihoa ja sen alaisia kudoksia hyvin varovasti paikasta toiseen, voidaan poistaa kivun tuntemuksia sekä parantaa ihon alaista nestekiertoa.

- Koska Kenzo ei voinut kulkea potilaan mukana pitämässä ihon siirtoa yllä, kehitti hän puuvillaiset elastiset teipit, kuvailee fysioterapeutti Marko Grönholm.

Kuhunkin vaivaan oikean teippaustekniikan löytäminen ei ole ihan helppoa. Kokenut terapeutti löytää oikeat teippaussuunnat kokeilemalla.

- Kaikki perustuu ihan testaamiseen. Asiakkaalla on ongelma, jota lähdetään ratkomaan tekemällä kudosten siirtoja. On terapeutin pätevyyttää ja luovuutta löytää oikeat kohdat.

Urheilijoilta tutut teipit

Ensi kesän olympialaisissa Lontoossa tullaan taas näkemään paljon eri värisiä teippejä.

- Urheilijat käyttävät kinesioteippiä parantaakseen suoristustaan teknisesti oikeaan suuntaan, kertoo Grönholm.

Monia taas ihmetyttävät kinesioteippien värit.

- Värit tulevat japanilaisesta väriterapiasta. Ne ovat hauskan näköisiä, Grönholm hymyilee.