Lignell & Piispanen menetti yksinoikeuden konjakin nimeen

Kuopiolainen Lignell & Piispanen joutuu purkamaan konjakkinsa tuotemerkin rekisteröinnin eli yritys menettää yksinoikeuden Hienoa Konjakkia -merkkiin. Asian on ratkaissut ranskalaisten konjakintuottajien tekemän valituksen perusteella Korkein hallinto-oikeus.

Kuva: YLE / Mika Moksu

Konjakintuottajat eivät hyväksyneet tuotteen suomenkielistä nimeä, koska se voitaisiin tulkita Suomessa valmistetuksi tuotteeksi. KHO:n päätös oli EU:n tuomioistuimen ennakkoratkaisun mukainen. Yhtiö katsoo, että päätös ei kuitenkaan estä tuotteen markkinointia ja myyntiä nykyisellä nimellä. Nyt yrityksessä tutkitaan, mitä nimen markkinoinnin osalta tehdään.

- Tilanne on hullunkurinen ja se asettaa aiheelliseksi kysymyksen, että miten luvallista suomen kielessä on konjakki-sanan yleinen käyttö, toteaa Lignell & Piispasen toimitusjohtaja Harri Nylund.

Käytännössä päätös tarkoittaa Nylundin mukaan sitä, että kuka tahansa alkoholinvalmistaja voi ryhtyä myymään samannimistä tuotetta. Kuopiolainen Lignell & Piispanen on Suomen merkittävimpiä konjakin maahantuojia. Se on myynyt Hienoa konjakkia jo 140 vuotta.