1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Metsämuseot

Lustossa meneillään tehokas huoltotauko

Punkaharjulla Metsämuseo Lustossa on käynnissä huoltotauko tammikuun loppuun saakka. Ovet aukeavat yleisölle heti helmikuun alusta.

Arkistokuva. Kuva: YLE / Johanna Hämäläinen

PUNKAHARJU Vuosittainen tammikuun huoltotauko on Metsämuseo Luston työntekijöille kiireistä aikaa, vaikka museo on suljettuna yleisöltä. Luston johtaja Helkamari Knaapin mukaan ihmiset usein luulevat, ettei museolla ole toimintaa silloin, kun ovet ovat suljettuina.

- Pääovi on kiinni ja lippuja ei myydä, mutta muuten teemme tosiaan töitä. Meillä on henkilökunta hyvin kiireisenä huoltotauolla, eli silloin tehdään töitä, joita näyttely- ja asiakastiloissa on tehtävä, kun yleisöä ei ole paikalla, Knaapi kertoo.

Viime vuosi vilkas

Metsämuseo Lustolla on ollut vilkasta. Esimerkiksi loppiaisviikolla siellä vieraili huomattava määrä venäläisiä turisteja. Yleensäkin museovieraat tulevat muualta ja paikallisen väestön osuus on pienempi Viime vuosi oli suotuisa ja Luston kävijämäärä nousi tavoitteeseen.

- Maaginen kolmenkymmenentuhannen rajapyykki ylitettiin reippaastikin viime vuonna. Lähes 31000 kävijää oli ja sihen ollaan ihan erittäinkin tyytyväisiä, sanoo museonjohtaja Helkamari Knaapi.

- Talouden puolella on taas onnistuttu viemään vuosi läpi, tosin aika isojakin uhkakuvia on. Avustukset ovat supistuneen ja ovat supistumaan päin. Omaa toimintaa pitää edelleen tehostaa, että pärjättäisi ja että pystytään pitämään ovia auki jatkossakin.

Museokin kuluu

Luston vanhempi näyttelypuoli on avattu yleisölle vuonna 1994, ja se tarvitsee enemmän ylläpitoa kuin uudempi, vuosina 2005 ja 2008 avattu laajennusosa, jossa ei perusparannustöitä tarvitse vielä tehdä.

- Talohan on museoksi varta vasten suunniteltu. Esimerkiksi museoesineiden säilyminen asettaa omat vaatimuksensa ilmastoinnille. Sähkönkulutus ei ole aivan pientä meidän kaltaisessa laitoksessa, ja se on asia jonka eteen koko ajan tehdään töitä, että miten pystyttäisiin optimoimaan tätä sähkönkäyttöä, mainitsee Knaapi.

Kiirettä pitää

Auditoriossa laitosmestari Petteri Pulkkinen on vaihtamassa lamppuja kattoon. Laitteiston ja järjestelmien ylläpito täytyy varmistaa.

- Huoltotauon aikana on hyvä huoltaa valaisimia, ja kiinteistön ovet ja saranat on käytävä läpi. Samoin kaikki pinnat ja tasot ovat sellaisia, joihin kiinnitetään huomiota. Myös pienimuotoinen ilmastointihuolto tehdään tämän tauon aikana, hän kertoo.

- Asiakkaiden käyttämät tilat käydään läpi tarkkaan. Aika hurjat hommat ovat siihen nähden, että aikaa on vähän. Ravintolassa on nyt kalusteiden pesu menossa, sanoo toimitilahuoltaja Katri Paajanen.

Uudet näyttelyt valmistelussa

Luston ateljeessa on myös meneillään näyttelyjen valmistelua ja huoltamista. Ateljeen suurella työpöydällä on näyttelyhallin pohjapiirros ja sen päällä pieni lentokonemalli, jota sovitetaan halliin seuraavaa näyttelyä varten.

- Täällä suunnitellaan ja tehdään näyttelyitä. Nyt on kova kiire tässä kolmen viikon aikana purkaa pari näyttelyä, jotka päättyvät, ja sitten täydentää ja uusia olemassa olevia näyttelyitä, kertoo näyttely- ja projektipäällikkö Pekka Lehonkoski.

Vaikka seuraavat isot näyttelyt alkavat vasta huhtikuun lopulla, pitää nyt meneillään oleva huoltotauko kaikki työntekijät kiireisinä.

- Meitä on aika pieni porukka, että on itsekin oltava kädet vasarassa kiinni. Ostopalveluna emme voi näyttelyitä rakennuttaa, Lehonkoski mainitsee.

- Lusto on arkkitehtuuriltaan vaativa pitää siistinä ja kunnossa. Huoltotauon aikana on hyvin monitahoista tekemistä. Teemme kaikki näyttelyt Luston henkilökunnan sisäisin voimin, sanoo näyttelyassistentti Gustaf Strand.