Pudasjärvi haluaa satoja maahanmuuttajia

Pudasjärvi tavoittelee satoja uusia maahanmuuttajia. Valtuuston tuoreen kuntasuunnitelman mukaan vuonna 2018 maahanmuuttajia olisi asukkaista jo kymmenen prosenttia, kun nyt heitä on reilu prosentti.

Teksti-TV Oulu
Näkymä Pudasjärven keskustasta.
YLE / Pekka Loukkola

Pudasjärven valtuuston joulukuussa hyväksymä kuntasuunnitelma pyrkii patoamaan väestökatoa maahanmuuttajilla.

Oulun itäpuolella sijaitsevassa 9000 asukkaan kaupungissa asuu ja työskentelee suunnitelman mukaan seitsemän vuoden kuluttua noin 900 maahanmuuttajaa. Tätä nykyä heitä on toistasataa.

Kaupunginjohtaja Kaarina Daavittila korostaa, että muuttotappioiden vuoksi maahanmuuttajia tarvitaan Pudasjärvelle töihin ja turvaamaan palveluja.

- Jos väestö vähenee, palveluja ei ole mahdollista järjestää entiseen tapaan.

- Pakolaiset ovat vain yksi ryhmä, heidän osuutensa maahanmuuttajista pienenee jatkossa. Toivomme kaikkien maahanmuuttajien asettuvan uudelle kotipaikkakunnalleen asumaan ja töihin pysyvästi.

Daavittilan mukaan Pudasjärvellä joihinkin töihin on jo ollut vaikeaa löytää tekijöitä.

- Me voimme aivan hyvin toimia paikkakuntana, jossa maahanmuuttajia kotoutetaan. Kantasuomalaisten tapaan he hakeutuvat niihin koulutuspaikkoihin tai ammatteihin, joihin haluavat.

Peruskoulun jälkeen Pudasjärvellä on tarjota ammattikoulu- ja lukio-opintoja.

Lukiota syytä puolustaa

Kriittisenä esimerkkinä kaupunginjohtaja mainitsee kaksisarjaisen lukion säilymisen ja sen kurssitarjonnan monipuolisuuden.

- Muuttoa harkitsevat lapsiperheet vaativat kotipaikaltaan kouluja lukioon asti. Puolet ikäluokasta jatkaa peruskoulun jälkeen lukioon, muistuttaa Kaarina Daavittila.

Pudasjärvellä koulun aloittaa nykyisin noin 90 lasta vuodessa, joten lukioon heistä jatkaa noin 40.

Kongolaisperheitä Pudasjärvelle

Parhaillaan Pudasjärvelle odotetaan kongolaisia kiintiöpakolaisia. Kongolaisten kiintiöpakolaisten ryhmä on juuri saanut tiedon sijoittumisestaan Suomeen ja Pudasjärvelle.

SPR:n matkajärjestelyistä riippuen kongolaisten odotetaan saapuvan perille helmi-maaliskuun vaihteessa.

Ryhmä on kooltaan 42, jossa on seitsemän perhettä. Vain yhdellä perheistä on molemmat vanhemmat, muut ovat äitejä lapsineen. Vanhin ryhmässä on 54-vuotias, nuorin vain yhden vuoden ikäinen, puolet ryhmästä on täyttänyt 17 vuotta.

- Pudasjärvi on saanut aikaan paljon maahanmuuttajalasten koulupolkujen luomisessa, kertoo projektikoordinaattori Virpi Harilahti-Juola.

Non-stop -kotoutusta

Pakolaisten vastaanottaminen aloitettiin Pudasjärvellä kaksi vuotta sitten, jolloin kaupunkiin saapui suuri joukko 16-18-vuotiaita nuoria.

Aikuisille maahanmuuttajille tarjotaan vuoden 2112 alusta lukien henkilökohtaista kotiuttamismallia non-stop-palveluna. Maahanmuuttajilla on hyvin erilaisia taustoja, mikä huomioidaan uudessa kotouttamismallissa. Osalla on ammattitaitoa, mutta ei kieltä, osa monipuolisen avun tarpeessa. Avioliiton myötä saapuvilla puolestaan on sosiaalista verkostoa, mikä toisilta puuttuu.

- Mukaan pääsee heti muuton jälkeen ilman odotusaikoja. Korostamme lähiympäristöön tutustumista ja siinä yhteydessä arjen kielitaidon opetusta, lupaa Virpi Harilahti-Juola.

Lähteet: YLE Oulu / Arto Veräjänkorva