100-vuotias toimittaja kirjoittaa yhä

Rovaniemeläinen toimittaja Arvo "Tiera" Ruonaniemi täyttää sata vuotta ensi viikon sunnuntaina 22. tammikuuta. Hän on Suomen Journalistiliiton vanhin jäsen ja tiettävästi vanhin elossa oleva toimittaja ja kirjailija. Hän kirjoittaa edelleen.

kulttuuri
Tiera lukee Ruskan jälkeen kirjaa
Suomen vanhin kirjailija Arvo Ruonaniemi julkaisi runokirjan.Raimo Torikka / Yle

100-vuotisjuhlapäiväksi ilmestyy uusin kirja Hipputeos Oy:n kustantama "Vuosisata Tulilappia tutkimassa, Petsamoa peräämässä". Erätarinoita sisältävän teoksen nimi "Tulilappi" on pohjoisen alueen ikivanha nimi, jonka Tiera kuuli 10-vuotiaana metsätyömiehiltä. Jätkien mukaan tulet vilkkuivat jo tuolloin Lapin taivaalla.

Lappilainen toimittajayhdistys Polar Press Club järjestää toimittaja, kirjailija, kullankaivaja Arvo Ruonaniemen 100-vuotisjuhlan, Eeva-vaimon 94-vuotisjuhlan ja juhlavastaanoton yleisötilaisuutena Rovaniemen uudessa Kulttuuritalo Korundissa syntymäpäivien aattona lauantaina 21. tammikuuta klo 13.

Tiera syntyi Raahessa 22.1.1912. 12-vuotiaana hän toimi lautapoikana ja sitten maalarinoppilaana sekä aikuistuttuaan toimittajana Raahen Sanomissa, Kalevassa ja pitkään Lapin Kansassa, josta hän jäi eläkkeelle 65-vuotiaana aprillipäivänä vuonna 1977. Lapin Kansassa hän piti muun muassa kala-, erä- ja kennelpalstaa. Lisäksi hän on toiminut free lance -toimittajana ja kirjailijana. Tiera toimi Pohjois-Suomen Tukku Oy:n kaupan ja ravintolan valvojana muun muassa Liinahamarissa välirauhan aikana senaikaisessa Petsamossa.

Vuonna 1933 hän kävi Raahen porvari- ja kauppaopiston. Tieralla ja Eeva-vaimolla on viisi lasta sekä lastenlapsia.

- Yläpää on säilynyt hyvin, näkö ja kuulo myös. Sittemmin liikkuminen on vaikeutunut, Liukkailla keleillä on viisainta pysytellä neljän seinän sisällä, hän sanoo. Kunnioitettavat 100 vuotta täyttävästä, arvostetusta ja hyväpuheisesta toimittaja-kirjailijaveljestämme voi sanoa, että ihmisen ikä on laskettava sen mukaan, minkä ikäinen hänen ajatuksensa on. Kirjoittaminen jatkuu edelleen vanhalla käsikäyttöisellä kirjoituskoneella, sähkökirjoituskone, saati tietokone ei sovi Tieran käteen.

Kirjailija 75-vuotiaana

Pitkäaikaisen kirjoittajanimimerkkinsä mukaan Tieraksi kutsuttu konkari on kirjoittanut koko ikänsä, mutta aloitti eräkirjailijan uransa vasta eläkkeellä ollessaan, hänestä tuli kirjailija 75-vuotiaana. Hän on tuottelias, sillä kirjoja on ilmestynyt jo kolmisenkymmentä, lähinnä erä- ja kullankaivuuaiheisia.

Tiera tuli Raahesta Lappiin ja Rovaniemelle ensimmäisen kerran vuonna 1934, mutta varsinaisesti vuonna 1940 armeijan palvelukseen Petsamoon. Tiera kävi reservinupseerikurssin numero 45 talvisodan aikana. Sota-aikaa kestikin sitten pientä taukoa lukuunottamatta Lapin sodan päättymiseen 23.marraskuuta 1944. Hänen sotilasarvonsa on reservin kapteeni.

Tiera on asunut Rovaniemen keskustassa Pekankadulla samassa asunnossa yli 50 vuotta.

Porokoiraa pelastamassa

Uskomattomalla elämäntaipaleellaan Tiera on tavannut, useimmiten lehtimiehenä, monet Lapin vanhan ajan kuuluisuudet, Lapissa vierailleita maaherroja ja pääjohtajia, valtionjohtajia, Urho Kekkosen, Belgian kuninkaan Baudouinin ja Lapin kuuluisimman tukkijätkän Nätti-Jussin. Ja vanhan ajan kuulut kultamiehet olivat Tieraa lähellä.

Tieralla on myös suuri osuus siinä, että sukupuuttoon kuolemassa ollut lapinporokoira pelastettiin. Hän oli 1950-luvulla pelastamassa porokoiraa Suomen Kenneliiton etsiessä vähään huvenneita porokoirasukuisia koiria Lapin perukoilla käytettäväksi jalostukseen. Kennelliiton tuomari-ikärajoituksen vuoksi Tiera joutui jättämään koirakoetuomarin ja haukkukoetuomarin tehtävät 70-vuotiaana.

Juhlayleisölle ehkä paljastetaan sitten Korundissa lauantaina 21.tammikuuta pitkän iän salaisuus.

Lähteet: YLE Lappi