Seinät nostavat Rovaniemen kulttuurimenoja

Remontit ja uudet tilat kasvattavat huimasti Rovaniemen kulttuurilaitosten budjetteja. Rovaniemen taidemuseon vuosittaiset käyttökulut ovat nousseet vuodesta 2010 yhteensä 386 000 euroa sen aloitettua laajennetuissa tiloissa kulttuuritalo Korundissa. Vuokrakulut ovat lähes viisinkertaiset aiempaan nähden.

kulttuuri
YLE / Essi Timonen

Kamariorkesterilla ei aiemmin ollut varsinaisia omia tiloja ja sen vuosittaiset kiinteistökulut nousivat konserttisalin ja työtilojen ansiosta suhteessa vielä enemmän eli noin kahdeksankertaisiksi. Euroissa kasvu on 196 000 euroa.

Myös Lappia-talosta väistyneen teatterin vuokrat nousivat evakkotiloissa. Aiemmin teatterin kuukausivuokra oli 25 478 euroa. Nyt väistötiloissa teatteri maksaa kuukausittain 28 815 euron vuokraa. Vuodessa uusi vuokra on siis vajaat 350 000 euroa.

Teatterin talouspäällikön Sari Alatalon mukaan teatteri hakee lisäavustusta tälle vuodelle 115 000 euroa. Viime vuoden tilinpäätös on vielä tekemättä, mutta näillä näkymin se on menossa yli 30 000 euroa miinukselle. Teatterin onneksi aiemmilta vuosilta on kertynyt ylijäämää.

Lappia-talon valmistuttua menot vielä moninkertaistuvat. Tilaliikelaitos arvioi, että tuleva vuokra on 1,6 miljoonaa euroa vuodessa. Laskelma perustuu olettamukseen, että remontti maksaa 10,2 miljoonaa euroa, ja teatteri saa ulkopuolista tulorahoitusta 4 miljonaa euroa vuodessa.

Kulttuurijohtaja Marja Widenius epäilee laskelman paikkansapitävyyttä. Hän arvioi, että remontti tulee huomattavasti kalliimmaksi, ja teatterin tulorahoitus jää toivottua pienemmäksi.

Satsaukset velvoittavat

Widenius esittelee teatterin tulevaa vaikeaa taloustilannetta tällä viikolla kulttuurilautakunnalle. Hän haluaa, että luottamusmiehet kantavat vastuun investointipäätösten vaikutuksista.

Tästä huolimatta hän ei pidä investointeja turhina. Rahan satsaaminen kuitenkin velvoittaa kulttuurilaitoksia.

- Jos taidemuseo, orkesteri ja teatteri löytävät yleisönsä niin sillä on ihan varmasti oma paikkansa, mutta jos kulttuuriin investoidaan mittavia määriä, niin kyllä katson myös, että laitosten pitää tehdä sellaista toimintakulttuuria, että se houkuttelee yleisöä ja ihmisiä ensimmäistäkin kertaa teatteriin, konserttiin tai taidemuseoon, Widenius sanoo.

Viime vuosien investoinnit ovat herättäneet paljon kritiikkiä ja yleisönosaston kirjoittelua. Myös kulttuurijohtaja on työnsä puolesta saanut palautetta.

- Olen saanut itsekin, ja Rovaniemen kaupunki on saanut arvostelua siitä, että kulttuuriin on satsattu näinkin paljon. Itse toivon, että satsaus ei ole mennyt hukkaan, vaan että se näkyy vuosien saatossa hyvänä satsauksena kaupungille, Widenius sanoo.

Lähteet: YLE Lappi/ Marjukka Talvitie